Učitelj

224

тични поред осталих научних предавања, универзитетки професори. Пре две године, основан је курс, који одговара потребама, индустријско-трговачког образовања. У последњој зимњој сезони, постојали су у округлом броју 38 курсева, а између ових је било 21 за стране језике. На свима овим курсевима, учествовало је 640 учитеља и учитељица, који су до краја слушали свега 859 предавања. На овим курсевима су учешћа узели иони учитељи, који учитељску службу отправљају, у околини Берлина. Трошак око сношења ових курсева, сносила је престоница и држава.

У ову прву групу, спадају још и научни курсеви Дражђанског учитељског удружења, које свој рад на овоме пољу почело 1901 год.

По игвештају од 1905 год. била су овде 3 курса за енглески, 1 за француски и по један — за Историју Немачке, затим из немачке и француске Књижевности. Број учасника био је доста значајан. На књижевном курсу је било 432 учитеља. Ови су се курсеви изоржавали из својих средстава, само су дворану добила бесплатно од вароши. И магдебуршки учитељи су имали хемијски курс преко целе године, а између ферија и друге курсеве. У Хамбургу је већим делом, сама школска власт, приређавала ове курсеве, који су и овде били посећени у врло великом броју, Како овде, тако су се и у Кенпгебергу, држали стални курсови, који су преко целе године били отворени, за даље образовање учитеља. :

Учитељство, које је у служби у већим немачким градовима, тражило је даље образовање на универзитету. Тако је на Берлинском универзитету од 674, ванредних елушача, било 119 учитеља. Осим ових, универзитети су руку подруку с учитељским удружењима, приређивали оваке курсеве.

Таки курсови, одржани су у овим варошима, која имају свој универзитет: Берлин, Бон, Јена, Грајфсвалд, Марбуг, Ерланген, Хајделберг, Кил, Кенигсберг, Лајпциг, Минхен и Вирцбург. Ту су се држала предавања из ових предмета: Педагогија, Философија (са психологијом, етиком и естетиком), теолошка знања, Астрологија, Земљопие (са стенографијом, животињским и биљним земљописом) природна знања, Хемија, Хигијена и Економија. Ред предавања, одређивали су заинтересовани учитељски курсови,

Никада нису расправљали коју научну грану у ширем обиму летимчно, него су свагда одређивали мање партије, које су све-