Učitelj

231

ментарна знања потребна за даље образовање. Овде је први ступањ познавање слова, састављање и изговарање речи; други је ступањ течно читање, а трећи лепо читање. Уз читање и писање дете учи народни језик, добива нова знања и сазнаје значење речи. Зато су потребне добре читанке, и зато је важан избор реченица за писање. Учитељ треба да има леп рукопис п да уме вешто писати на табли. Не треба претеривати с вежбањем ученика у лепом писању и у механичком преписивању.

У Ш. лекцији говори се о очигледној настави. Њен је задатак познавање ствари и добивање практичних знања. Она се употребљава и код природних наука. Овде нема излагања, пего се само води разговор о стварима, које се показују. При том се развија п мишљење у деце. Ученици могу и сами правити мале збирке природних предмета. Познате ствари не треба у школи нарочито посматрати. Очигледна настава није неки засебан предмет, него се везује за друге наставне предмете, који на тај начин постају интересантнији.

ТУ. лекција садржава изучавање матерњег језика. Овај је предмет средиште за све друге предмете. Знати свој језик значи умети мислити. Према богатству речи, које човек употребљава, цени се богаство његових пдеја. Говором се образује мишљење, које му је он оруђе. Изучавање језика обухвата три дела: 1) разумевање језика, 2) учење говорења, 3) учења писања. — Настава матерњег језика у основној школи обухвата сад: 1) вежбање у читању пи рецитовању, 2) предавања из граматике с практичним вежбањима, 3) вежбања у писменим саставима, и уз то знања из историје књижевности. Граматичка се правила изводе из примера, које ученик сам изналази, или их налази у књигама, илу му их учитељ казује. Граматичкој анализи треба да претходи логичка анализа. Диктовање је најбоље средство за учење правописа. За писмене саставе су најзгоднији описи догађаја, које су ученици сами доживели. Усмена су вежбања важнија од писмених, јер је говорење потребније од писања.

Д-р В. Бакић

— Наставиће се —

Словенска читанка за ЈУ разред основне школе у Краљевини Србији. Написао Андра Станојевић, учитељ, Београд. Штампано у Државној Штампарији Краљевине Србије. 1904. год. Цена 50 п. дин. (Наставак).

Кроз целу читанку проведен је упоредан превод, о чему ћемо

рећи неколико речи.