Učitelj

244

В) КЊИЖЕВНЕ БЕЛЕШКЕ

Добили смо на приказ: Календар Матице Српсне за год. 1908. Нови Сад. Издање Матице Српске 1907. Цена 35 нов. или 70 пет. Ово је пета година од како наше најстарије књижевно друштво Матица Орпска у Н. Саду издаје свој календар. Не знамо да ли је како распрострањен овај календар у нашем народу алш с погледом на његово брижљиво уређење, лепу техничку израду и потребу којој је намењен, желети би било да нађе топлог одзива у нашем народу и с ове и с оне стране Саве п Дунава.

Изалпао је п Летопис Матице Српске књ. 242. год. ТХХХШ. св. У за 1907. под уредништвом др. М. Савића секр. Матичином.

Извештај опсерваторије п метеоролошких стација 1905—4906 од Мил. Недељковића директора опсерваторије. Београд. Штампано у новој штампарији Давидовић 1907.

Метеорологија и пољопривреда од проф. Недељковића, директора опсерваторије. Београд. „Доситије Обрадовић“ — Штампарија Аце М. Станојевића 1907.

Георги П. Минчевф. Задљлисштелно учение вљ Бљлеарга фактическо положенив условила на примане и опатванпе вђ изелфдванито му.

С прфдговорђ отђ Кир. Г. Попов. Издание па Бљлрарскил Учителски Свозљ. Софипл, Печатница Зар 1906.

Добили смо ову књигу г. Минчева у којој је лепо расправљана тема о општој обавези наставе у Богарској поткрепљена многим статистичким подацима и прилозима.

ПРОСВЕТА У СРПСТВУ.

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА.

Како је стање просвете у Босни и Херцеговини најбоље ће наши читаоци видети из чланка кога Мосторски Народ о томе доноси :

Једна владина наредба. Ми смо од почетка излажења „Народа“ пажљиво пратили стање и развитак просвјете и владине просвјетне политике. Износили смо статистике школа, претресали извештаје средњих завода и тако необориво показали, да је нашој влади много мање стало до просвећивања нашег народа, него ли