Učitelj

392 11, Дијалекти краљевине Србије.

Дијалекти краљевине Србије нису сви довољно испитани.

Најпознатији су: дијалекши источне и јужне Србије (они су за сад и најбоље испитани); ресавски (,„косовско-ресавски“), кановачки („космајски“, „шумадијски“) и сремски говор (тезр. у Србији).

12. Дијалекти источне и јужне Србије.

Дијалекти источне и јужне Србије (јужно и источно од Тупижнице, Ртња, Сталаћа, Њуниса и Прокупља) одликују се од. осталих српских дијалеката неким својим специјалним особинама. Они имају врло мало неких особина које се јављају и у бугарском језику (н.пр. члан, губљење неких облика деклинације и конјугације); али те особине нису постале уџицајем бугарскога језика — као што се обично погрешно мисли — него се развиле самостално; онако исто као и у маћедонским дијалектима, албанском, грчком и румунском језику. У свима тим језицима, па и у бугарском језику, ове су особине постале истим узроком и на сличан начин. Кад се ово неколико особина, које су се развиле самостално на свој начин, без икаква утицаја бугарскога језика, одбије, — све остале особине без разлике (нарочито гласовне) чисто су српске особине, п представљају класичан стари српски језик ранијих векова (од ХШ па на овамо). У дијалектима источне и јужне Србије очуван је стари српски језик много боље него у другим српским дијалектима. То је доказано до очевидности непристрасним научним испитивањем ових дијалеката. Према томе, отпадају сва ранија шовинистичка мишљења бугарских испитивалаца ових дијалеката, као и жалосна мишљења неких наших географа и етнографа, савршених лингвистичких незналица, који у дијалектима источно од Мораве осећају „дах бугарског језика“!

Најглавније особине које одликују ове У од осталих српских дијалеката, јесу:

1.) Чување старога сриског полугласника „ у зашвореном слогу место књижевнога а': ден (књиж. дан), пре, Сбн, срл (књиж. за0), овљн, петђл (књиж. петао), светрц, ишњл, дошњл, отишњл, пропшњл, опбнбк, срвне (књиж. сване) и т. д.

2.) Чување старога српског л на крају и на крају слога бил (књиж. био), видел, говорпл, дал, питал, продавал, бел (књиж.

У ђ се изговара обично као мукло а с разним ступњевима муклости.