Učitelj

456

без икаквог циља. Млатање рукама и ногама у све стране. "кретање очију са затвореним капцима; за тим зевање, опружање ногу и руку и готово сваког мишића на телу. Па и сва покретања детета у утроби материној спадају у ову врсту кретања, која су само резултат наше нервне организације. Неки од ових првих инпулсивних покрета остају за све време живота као: пружање удова и зевање. И ова кретања, макар и посредно, имају важности у будућности за развитак воље, јер и ова без икаквог циља покретања, доцније ће воља усавршити, да ће јој бити на помоћи у њеној радњи.

Рефлексни покрети. Овим покретима је узрок неки спољни надражај али без суделовања свести. Рефлексивних покрета има и код деце и код одраслих. Ови су покрети врло важни за развијање воље, за то, што они доцније постану аутоматични и врло потребни. Од првог часа живота у ова покретања долазе: прво дерање, за тим разна покретања уста, дисање, кијање, кашљање, грцање, смејање итд. Грчење прстију и ударање ногама при голицању такође су покрети који спадају у рефлексивна покретања. Сви се рефлекси деле на урођене и наслеђене. Оно грчење прстију при голицању спада у урођене покрете, а остали су рефлекси наслеђени који се доцнијим понављањем дотерају да буду правилни и потребни.

Инстиктивни покрети. Мало дете инстиктивно вата све што му дође до руку. Покретање му је инстиктивно, али овде долази рука до неког предмета где се производи надражај и опажај; и овај опажај је узрок овим покретањима и ако свест ни у колико не суделује у њима. Дакле у овим покретима дете тежи неком циљу, али циљ му је непознат. Од ових покретања, важан је покрет уста, који производи сисање. Ово покретање је у почетку врло несавршено и личи на обичан рефлекс, ' а доцније постаје развијено право кретање. Јер кад посматрамо дете на грудима материним, изгледа, да ово није чист инстикт произведен само спољним надражајем, већ изгледа да је ово кретање основано и на осећању угодности или неугодности. У инстиктивна покретања уста долази још; гризење, жвакање, шкрипање за време добијања зуба и лизање. Остала инстиктивна покре-