Učitelj

840

волуција“.. Према томе, разочарење у социјално - демократском образовању може бити још : рим, још опаснијим, него и само то образовање, са свима његовим недоетатцима и манама.

Но Гјоре, као један од представника неопдеалистичког правца у сувременој Германији, има и свој нарочити програм своје „образовање, од кога он очекује разрешење сувремене кризе.“ Поставши за тим социјал-демократом, овај пастор у „оставци“, није се одрекао свога идеалистичкога стедо, (верујем) сачињавајући са многим другим видним социјалистима десно крило сувремене германске социјал-демократске партије. Према томе, његови погледи, његов програм, његове тенденције, нимају чисто лични значај, не испољавају у себи, у већој илн у мањој мери, заједничко расположење целе групе меродавних лица, целог новог правца у германском образованом друштву, у опште; у германској социјал-демократији посебице.

По мишљењу Гјоровом, главни узрок целокупне сувреџене.

религиозне, моралне и у опште анархије идеја, своди се „на три главне погрешке, због којих страда све наше сувремено народно образовање“. То су ове погрешке: 1) зависност светског образовања од духовног, 2) лажно схватање ауторитета Светог писма, 3) учење хришћанске науке већином на памет, (само да се запамти). „У сувременој школи еванђеље се не предаје у непосредној и живој примени његовој на живот, него обичним школским начином, учењем на памет“. „Спаситељска евангелска истина не улаже се у срце људи, него у главу“. На тај начин, еванђеље постаје хладни предмет учења, а не васпитавајућа животна сила, каквом оно треба да буде у општем току народног образовања. Сем тога, треба строго разликовати религиозни ауторитет библије, од њене фактичке садржине. Пред ауторитетом сувремене науке ништа не може противстати. Према томе, чувајући свим мерама непрелазни религиозни значај библије од утицаја антихришћанског атеизма, потребно је ипак признати релативну вредност многих, у њој изнесених факата. Но то још далеко не значи да из школе треба уклони религиозни и морални утицај хришћанске науке. На против, Гјоре мисли да само са одабраним њеним програмом. хришћанска религија најпре проникне дубоко у срца радничких маса, и може да покаже свој благотворни утицај. Сем тога, треба још показати тим масама да „није злато све што се сјаји“, и да у новом образовању истина није тако баш апсолутна, као што се то обично чини наивним умовима. Но нема људи жали се Гјоре — који би узели на себе