Učitelj

828

бесплатан, за храну умерена накнада. У породици се негује песма и свирка. —— Важно је поменути и ствари, које госте највише занимају, јер ће тако заједничко провођење ферија донети већег уживања и више користи. Учитељски листови примаће сличне пријаве и понуде, и објављиваће их, наравно без имена. Учитељи, који желе да се користе разменом, добиће од редакције тачне адресе пријављеника и понуђача, који могу за тим да се писмено потанко споразумевају о свему потребноме, као о домаћим приликама, ценама, здравственом стању и т.д.

Налазећи да овака размена учитеља може бити од велике користи по наше школе, а нарочито по наше народне интересе, желети би било да се што пре и оствари. Држим да неће имати великих тешкоћа у овоме послу, пошто је у наших учитеља веома развјено дружељубље и гостопримство.

ПЛ. М. Илић.

0) могућности педагогијске науке од опште вредности,

Написао В. Дилтај, професор берлинскога. университета.

(Свршетак)

Други део педагогије обухвата аналитично приказивање појединих појава, који у васпитању једни на друге утичу, као и извођење норама од опште вредности, што васпитање исто тако као п уметност, науку или морални живот одређује. Ми смо показали везу, у којој из телологијскога састава друштвенога живота истиче појам о савремености његових појава, и из које се поједино правило или норме дају излучити и приказати. Али се једино образовање интелигенције даје на основу опште признатих психологијских дата данас већ поставити за педагогијско давање правила. На ово се мора наш покушај поступања ограничити. Наука о образовању чуства и воље морала би пак ново психологијско постављање темеља тражити, које је на овом месту, у обиму ове расправе, не може извести.

Најнижи је степен свега васпитања дечје душе у играма. Дете не чини никакву потрошњу снаге, која обећава, да