Učitelj

827

срцем окрепили. Ваља признати: ферије проведене код куће само су половне ферије. Само кад се човек крене у другу околину, кад га окруже нови утисци, онда се може обновити утрошена живчана снага. Па каква је благодат за ђаке, какав благослов за школу, тако освежен учитељ! Он ступа у школу ведрији, окретнији, обогаћен многим · географским, историским, природњачким и економским знањем. Како би се тада познавали и поштовали учитељи из разних српских покрајина! Како би се учврстила братска осећања међу њима! Ова размена могла би се још проширити и преко границе уже и шире Српске Отаџбине; она би могла обухватити братска словенска племена, у првоме реду Хрвате, Словенце и Бугаре, а за тим Чехе, Словаке, Пољаке, Лужичке Србе, Русе и Малорусе. Каква дивна перспектива за словенску узајамност! Доцније би се могла размена проширити, ради изучавања језика, и на Румуне, Маџаре, Немце, Данце и друге народе. У тих народа нашли бисмо већ спремљено земљиште за овако узајамне посете. Можда неће велики школски одмор пасти у исто време код свих поменутих племена и народа; тим боље, јер ће тако учитељ гост имати прилике да завири у школу свога домаћина, да у њој хоспитује и да се користи његовим искуством, или да га поучи. Овај план важи, свакако, и за учитељице. Да ли ће се моћи остварити и за учитељке, којима је такођер потребан одмор, као и њиховим мужевима, то је ствар споразума и будућности.

Да би се овај предлог практично остварио, добро би било да се у „Учитељу“ и другим нашим учитељским листовима у Србији и ван Србије чују мишљења учитељска о њему, и да се, у повољном случају, отворе поглавља „Размена о школском одмору“, где би се објављивале пријаве и понуде за размену учитеља. Ради овога добро би било ступити у везу и са учитељским листовима братских · народа, Хрвата, Словенаца, Бугара, Чеха итд.

Пријаве и понуде могле би, од прилике, овако да "гласе: 1) Старија учитељица из Мачве, која пати од лаке нервозе, жели да проведе ферије код колегинице у Хрватској, најрадије у близини Плитвичких језера. Највише је занимају ручни радови. — 2) Учитељска породица у Банату жели да прими као госта колегу из Србије. Стан