Učitelj

0 ПРИНЦИПУ РАЗВИЈАЊА 149

се развија човечија природа. Овај је појам неисцрпљив, овај је појам читава идеја.

Е па хајде да речемо коју о томе појму развијања. Прво и прво развијање је органски процес или органска радња; развија се и открива се оно што је у клици зачето, што је у тајности облик неки захватило, па онда излази на светлост, јавља се, Развијање није само проста промена, већ оно што се развија постаје по идеји која се налази у томе бићу, развија се изнутра и непрестано се развија, без скока и без празнина, па ако му ништа не буде сметало, оно ће се развијати од једне тачке до друге до своје крајње тачке, до своје висине, но тако да у ономе што бива доцније има и онога што је било пре тога. Ово развијање може само превелика, непријатељска сила омести, зауставити, покварити, уништити. Кад пак неко створење достигне вршак свога развитка, онда стане, па одатле почне опадати, натраг ићи, силе му слабе, оно се распада, раствара, умире, тј. прелази у други облик суштаствовања, а и то наравно није ништа друго до развијање.

То се од прилике може рећи о развијању уопште, па опет нисмо Бог зна колико исцрпели овај појам. Идеја се не да затворити у оквир појма, нити се може опредељењем неким показати.

Но оно што се њом каже бива свуда и свагда. — Ме нећемо овај појам излагати онако математички, већ ћемо га само описати и нацртати.

По себи се разуме, да се у ужем смислу речи може говорити о развијању само код организма, но та се реч може узети и у ширем значењу своме. И ми ћемо тако огледати.

Из праматерије, из материје и силе, из хаоса, постају комете, планете, сунца. (Све је постало из праматерије, јер од ништа се није могло почети, нешто мора најпре да је, — не може човек да замисли да може нешто постати из ничега, као што и од нечега не може бити ништа).

Свака се планета налази у своме првом стању у хаосу (као што је н.пр. било са земљом), па онда почело се одвајати оно што је било сродно оно се почело сједињавати, за тим се створила језгра, створила се површина, кора.

У земљиној кори налазимо прастаро камење (то је првобитни облик планина), налазимо кристала, маса из прве, друге, треће (примарне, секундерне и терционе) периоде па до алувија и до онога што се данас мења.