Učitelj

166 У ЧИ ТЕ Љ

Библиотека добија годишње 2000 марака од прихода завода, на име 750 марака за куповину књига, а 1080 марака за хонорар библиотекару итд.

Само чланови „Педагогиума“ могу узимати књаге на послугу. (Остала лица морају тражити одобрење од директора. Завод је отворен сваког дана од 10—12 и 1—8 часа по подне. Иначе се могу књиге тражити од директора или библиотекара. Књиге се могу дати на послугу за један месец а највише за три. Број књига који се позајмљивао износио је годишње 700.

Директор ове библиотеке био је учитељ Лудвик Ауер, а библиотека је имала нарочитог библиотекара.

Школски музеј у Хилденсхајму.

Творевина је хилденсхајмшког учитељског удружеља; музеј је био под заштитом магистрата за ва варош Хилдесхајим, који је дао на расположење неколико просторија у новој школској згради.

Збирка је имала 1891. године преко 1000 књига и других разних предмета.

Тириншки школски музеј у Јени.

По предлогу професора Плица образовало се удружење тириншког школског музеја, које је имало с почетка 35 чланова, па се попело на 745 особа. Ови чланови су из различних струка. Они су обавезни да плаћају по једну марку годишње за музеј и с тога имају права да добијају бесплатно извештај, да позајмљују књиге и да бирају председника на годишњим скупштинама.

Ово удружење може као сопственик музеја важити, ма да је се задржало по статутима право само управе. Овај музеј је отворен године 1889.

Циљ музеја је: „Да се за учитеље и управитеље школа, као и за оне који се спремају за вишу или нижу учитељску службу, даље за родитеље и оне који се интересују за школска и васпитна питања, најзад за фабриканта, књижаре и друге личности пружи стална изложба за њихове потребе“.

Из библиотеке могу позајмљивати чланови удружења тога музеја. Учила се нису давала школама на послугу.

Овај музеј је уређен по систему лајпцишке централне библиотеке. · Друге збирке подељене су овако : за очигледну наставу, слике и бисте педагога, географију, историју, ручни рад, домаће васпи-