Učitelj

ПЕДАГОШКЕ БИБЛИОТЕКЕ, ШКОЛСКИ МУЗЕЈИ 107

тање, забавиште, математику, музику, природне науке, религију, писање, школски намештај, гимнастику, цртање и малање. Не зна се да ли је задржано и при изложби ово — не систематско, већ алфабетско уређење.

Овај школски музеј налази се у главној згради вајмарског двора у Јени и овде заузима горњи спрат и неколико соба на доњем, свега 250 квадратних метара.

За изложбу а и оставу предмета налази се велики број табли, ормана, полица за књиге, кожних кеса итд.

Приходи се ограничавају на улог члански од једне марке, а сем тога има и добровољних прилога.

Улазак у музеј је за свакога бесплатан; из почетка су нечланови плаћали по 25 ф. доцније је укинуто. Број посетилаца 1899. године износио је 500, међу којима се налазио и „Згозћегсов“. Музеј је отворен свакога дана по један час. Позајмљују се књиге само члановима, а никако дечији часописи а нарочито учила. Музеј је био узео тешку дужност на себе, да даје обавештаје на питања педагошке врсте; али само члановима овога удружења: 1889. године одговорено је на 91. питање. 5

Музејом је управљао управник кога је бирало удружење а први је био оснивач истога Ернст Плиц. Поред уже управе која има 11 чланова налази се и шира у којој је 22 члана. У овоме су: школ. и црквени одборници, виши школски одборници, виши школски управитељи, окружни и срески надзорници, председник општине, професори, књижари, свештеници, директори и учитељи основних, глувонемих, занатских, грађанских и земљорадничких школа.

Као орган музеја служи „Гећтегтеипо т ТАаиполеп ипа Мнејдешасћјапда“. Шлезвиг-холштајнски школски музеј у Килу.

Овај школ. музеј по предлогу учитеља Волгаста основало је учит. удружење у Килу. Управа је поверена петорици чланова и то Енкингу као председнику, Доорману као управнику музеја, и учитељу Волгасту као секретару.

Школ. музеј кенигсбершког учит. удружења.

Ово удружење спојило је „Градску библиотеку за учитеље“ — својина магистрата, са школским музејом, које је ово удружење створило