Učitelj

170 УЧИТЕЉ

ПОУКЕ ИЗ СРПСКОГА ЈЕЗИКА.

П, ФОНЕТИКЕА._

57. Тавница или тамница 2

У старословенском језику имамо реч темђница. Одатле у српском језику може постати само тамница, а не фавница. Облик тавница постао је дисимилацијом (разједначавањем) групе мн у ви у простонародном говору. Али, пошто се у народу говори и памница облик тавница не сме се употребљавати у књижевном језику.. Ово вреди и за све остале сродне речи.

Зато пиши: тамница (а не шавница), таман (тамни) ·тамна_ тамно [а не Жаван (тавни) -тавна -Тавној, тамнина (а не Тавнина), тамнети (а не Шавнеши, Фипке]ј џегдеп), потамнети (а не потавнеши), тамнити (а не авншти, дипке! тасћеп), потамнити_ (а не дошавниши), тамнило (а не шавнило), тамничар (а не авничар), тамничарка (а не шавничарка), тамнички (а не тшавнички),. тамнични (а не (тавнични), тамновати (а не шавновати), тамновање. (а не шавновање), тамник (и не шавник), Тамнава (а не Тавнава), Тамнавац (а не 7авнавац).

98. Гувно или гумног

Старословеиско гоумђно може дати у српском језику само гумно, а не гувно. Гувно је постало у новије време дисимилацијом. мн у вн, као у шавница.

Према томе пиши: гумно, а не гувно.

59. Благосов или благословг.

Неки говоре и пишу благосов. То је погрешно, јер у старословенском језику имамо: благословеник, благословленик, благословити, благославђнђ и др.; а томе у српском одговара само. благослов, а не благосов, и ако се тако у народу може чути. Па и Вук у „Рјечнику“ поред облика благосов ставља „уде благослов“, што значи да је и он облик благослов сматрао за обичнији и правилнији. — Ово вреди и за глагол благословшти.

Пиши дакле: благослов (а не благосов), благословити (а не благосовишп).