Učitelj

|

ПОУКЕ ИЗ СРПСКОГ ЈЕЗИКА 178:

се, по свој прилици, мора негде говорити, само га Вук није чуо. Облик цваштиши сигурно је заџисан по јужном (исп. лешиш а) или западном говору, те би му одговарао облик по источном говору: цвашешт.

Зато пиши: цватети (а не давшеши), или боље цветати.

66. Дрктати или дрхтати 2

Облик дркташи (дркћем) дијалектичке је природе, јер је овде у основи било х, па је замењено с к. Али онде где се говори х, овај се глагол говори дрхташи (дршћем), и то је правилан изговор

Зато пиши: дрхтати-дрхтим (дршћем), а не дркшатши-дрктим (дркћем). Исто тако: дрхат (а не дркаш), дрхталице (а не дркталице), дрхтање (а не дркшање).

(Наставиће се.) Београд. Жив. Н. Стефановић, проф.

ИЗ ШКОЛСКОГ РАДА

Рачунање с нулом

1 Важност и природа нуле

Нула је средиште садашњег нашег бројног система. Она је полазна тачка за позитивне и негативне бројеве наше, и ослонац целе позиционе аритметике.

Ђенијални проналазак нуле представља обршну тачку у рачуници целог човечанства. Проналаском нуле пала је кочница ума људскога, а истовремено с тим васкрсао је и принцип 2озиционе рачунице, по коме се свакој цифри даје двојака вредност: апсолутна и по месту.

Од проналаска нуле дашира дакле, садашњи наш бројни систем, који се слободно може сматрати, као најсавршенији бројни систем, за сва времена. Јер, нема количине до које се икада може винути ум људски, а која се не би могла означити са познатих десет“ цафара саданашњега бројног система.

1 По Лапласу девет. — „Методика Рачунске Наставе“, страна 4., од Јов. Ђ. Јовановића.