Učitelj

ИЗ ШКОЛСКОГ РАДА 07

Само по себи намеће се сада питање:

Може ли дедукфивна мешода да се замени џндукшивном и кад је реч о овоме изузетку међу цифрама чашим, иипо се „ну лом“ 808е%!

Одговор. на ово питање гласи:

У млађим разредима, кад се буде радило како ваља, може пдошпуно. А у старијим разредима, где се учење нулинигх односа мора убрзати, може да се унесе толико индукције при учењу рачунања „6 нулом“, да ученици, без пб муке, на веома присшупачан начин дођу до нужних правила, којима ће се убрзати памнење односа овога појма, што се казује речју „нула“, — али залио морају да се испуне на првом ступњу рачунања ова два услова:

1) Страну реч „нула“, којом се до сада гошово исевључиво и казивао овај појам, ваља заменшим нашом речју; и

2) Ваља пусшишњ у оптицај и такве стварне задашке, у којима ће један од чинилаца сам собом бити баш овај појам, шипо се до сада казивао ом страном речју „нула“.

М

Реч „нула“, замењује се речју: ниједан, а не речју „ништа“.

Противу тога да се страна, те стога и скроз неразумљива реч „нула“, на првом ступњу рачунања, замени нашом разумљивом речју, неће се свакако нико бунити, тим пре, што ретко ко можда и није осетио потребу за овом заменом.

Али како у нашем језику има две речи, којима се може казати онај појам, што се до данас званично казивао само туђом речју „нула“, а те су наше речи: „ништа“ и нијебан, — преко је потребно, колико ради нужне једно-образности, толико и ради лакшега схватања, да се изврши избор међу овим двема нашим речима, па да се од њих и узме она, која буде згоднија.

Изврши ли се опет овај избор потпуно пшамељиво, он ће сумње нема —_" пасти на реч ниједан, а,не на реч „ништа“, и ако се на првом кораку свакоме од нас више тамеће реч „ништа“ него реч ниједан, па су том речју „ништа“ и двојица од наших признатих писаца у 2—9 маха узгред и замењивали страну реч „нула“.

Ево разлога за ову нову замену ! 56

ту Не каже се нлр.: „Нема нишша динара, па заради 1“, него се вели: Нема ниједан динар, па заради 18, ит. сл. А из овога

УЧИТЕЉ у 1