Učitelj

189. УЧИТЕЉ

Он узе списак, а ја пустих ђаке на одмор и одем у кан-

целарију. | _ После неколико минута, Никола уђе у канцеларију и пружи ми пресавијено парче хартије, па — оде. Отворим хартију и — како сам се изненадио: у место да

нађем међу „немирнима“ и његово име, он ми је поднео други „списак“ у коме је само ово стојало:

„Сви су били мирни“ !

Пирот 1908. г. М. Ђ. Стан.

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД

ДА). РЕФЕРАТИ

Образовање женскиња и женско питање у Србији. Написао Д-р Чед. Марјановић, професор. У Београду. штампано у Државној Штампарији Краљевине Србије. 1907. Цена 0:70 дпин. :

2. У Србији

У овоме одељку констатујући да се наш народ налази на средокраћи између истока и запада, и да услед тога ми нисмо могли потпуно израдити народне традиције, које дају отпорне снаге у приликама навале нове, туђе културе, писац нам црта живот становника на селу, који чи е 369, целокупног становништва нашег изједначавајући њихов живот са животом младих народа и држава. „Сви редови друштва теже да припомогну подизању опште грађевине — државе, нико не истиче своје веће или мање право, никоме и не пада на памет да терорише млађе од себн, или експлоатише свој положај у своју личну корист. Сепаратизам пак полова, било би лудо и замислити. Жене, и људи, и деца, чине једну и нераздвојну целину, која се зове народ. Даље одлике младих на-. рода јесу тежња за строгим уређењем, где изнад и више свега стоји идеја. Породични пак односи траже сталне основе, којима би био осигураи развитак подмладка. Брак је светиња, који се од стране оба пола као такова одржава, деца су благослов Божји, према томе ни отац, ни мати, не сматрају као терет подизање потомства; на против то им је понос. Сексуално задовољство само као таково, презире се, и ако се ко нађе такав, од друштва бива презрен и најпогрднијим називима обасипан.