Učitelj

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД 187

код овога Турчина што се крсти!.. Тако у потоку суза заврши свој одговор ова жена, која се налажаше у моменту отискивања у свет... свет тако грозан и варварски... варварски само тако како то могу у риланани бити..

5 Зашто ти Л. живиш блудно са Ј. питаше суд општине К. — једну жену око 27 год. скромно одевену по свему детињастог изгледа» Знаш ли ти да мораш бити кажњена затвором, а да ниси одавде родом морали би те протерати 7. Што не дочека развод брака па се после удај за кога хоћеш»

— Пре пет год. одговори она, венчала сам се за Б. Све што имадосмо дадосмо те попу за крштеницу, испитно писмо, венчање, те куму, старом свату и родбини за дари гозбу. Знате како је» — вера је, обичаји су, а ми смо Срби. Прошла је година добили смо и једно детенце. Редовно смо ишли на рад остављајући нашег малишана код куће с препоруком да га једна сусетка надгледа а да га њена деца љуљају. Не знам узрока али га једнога дана нађосмо мртво. Сахранисмо га па опет продужисмо живети. Признајем тешкоће су биле велике, Б. се јуначки на раду држао, али ми једнога дана кад бејасмо обоје гладни — рече: Знаш шта Л> Да се растанемо — лакше ћемо живети одвојени једно од другога. Једнога дана оде у Б. ја остадох сама. Повела сам парницу за развод брака. Све што имадох давах за таксе за писање за подмићивање. Б. је пред судом изјавио, да ме оставља за то, што му је лакше службом самога себе хранити. После неколико година „спор“ би завршен. Духовни суд је пресудио, да ми Б. даје „пристојно“ издржавање за 5 год. па ако дотле не пристане на брак, онда ће се донети нова пресуда. Од то доба ја се злопатим као. роб: непоштени људи насрћу на мене слабу женску, ја видим то им је увек дозвољено. Ледени пут којим идем они посипљу врелом водом да хладан мраз мога живота следи још горе тај пут кроз пакао — како бих само лакше пала. Но и то није све: глад ме каткад претвара у бесомучну животињу. ..И ето у једном таквом моменту, ја нисам могла знати за оно „шта ће свет рећи“ > и отишла · сам код П.. Ето од то доба ја нећу више да знам ни за какав „прљави“ блуд нити за некакво „свето“ венчање — јер ја морам. живети а на то имам права...

Хапсите ви мене и прогоните колико хоћете и где хоћете! Више новаца за таксе, жалбе и писање ја немам. Ја ћу од сада живети како могу без венчања, јер видим и Ви венчани имате само више лицемерства од нас, који „блудно“ живимо и то је све.