Učitelj

ДВЕ НЕОПХОДНЕ ПОГОДБЕ ЗА ПОВОЉАН УСПЕХ 185

Увиђајући ово, законодавац у закону од 1904. год. поверавајући бригу о школи и ученицима школ. општини, ставља један део бриге (у погледу набавака) у дужност и. и окруж. школ. одбору. Тако, по члану 14, тач. 3, школска општина је дужна, да набавља школ. намештај; а чл. 64, т. 1, гласи: дужност окр. школ. одбора је, да се стара о подизању нових школ. зграда у целом округу, да пре почетка сваке школ. године набави за сву децу прописане уџбенике, писаћи и цртаћи материјал. Доиста, одредбе врло корисне за школу, — кад би се испуњавале. Али се не испуњавају. За три године, од кад је овај закон ступио у живот, ми, слободно можемо рећи, нисмо се ни корака помакли унапред, ако нисмо још ударили и назад.

Треба само заћи по школама и видети наставна средства, као и чиме су ученици снабдевени. Наћи ће се мапе, које су некад како тако набављане, сад већ старе и поцепане, доспеле до расходовања; табле необојене, да се једва на њима слова: познају, а већ о потребним линијама и да не говоримо; рачунаљке расклиматане са недостатком шипака и куглица; никаквих слика за очигледну наставу; кредеи сунђера у оскудици.

Ученици немају најнужнијих потреба, код многих ће се наћи стари уџбеници, који су већ избачени из течаја, а које су родитељи јевтино узели од свршених ђака, као веле: кад је онај могао из ове књиге учити, што не би могао и мој ђак. Код већине ученика | разр. старе таблице, без помоћних линија, на којима се с великом тешкоћом привикава малишанова невешта рука на писање. За крижуљу се мисли, да је довољно, кад се набаве 2—3 преко целе године. О писанкама, цртанкама, мастилу, перу, писаљци и да не говоримо, то се сматра као непотребно. Нису ретки примери, да су наставници за свој новац набављали

1 За учила не стоји ништа.