Učitelj

204 : У ЧИЋЕЉ

= У 48 200 =

|

нећемо тада само ми словени викати — живели Словени — него Ћн то сваки други с респектом радити. Нас Словене, дакле позивју на заједнички рад, и наши заједнички опште културни, и заједнички национални интереси. А колико је тек за овакав посао, потребна солидарност, мислим, да то није потребно нарочито истицати. Позиву чешких учитељд на заједнички рад у корист свију Словена ја са учитељима из Краљевине Србије свесрдно одазивам и узвикујем још једном:

Живели Словена слава Чесима и њиховој култури. Наздар !

Уторник 29. Јула у 7 ч. пре подне био је

Пријатељски скуп Југословена.

У малој сали жофинског острава био је у уторак 29. јула у 8 ч. пре подне пријат. скуп југословена, на коме је Д. Трстенак говорио о о слободној школи.

Ми југословени решили смо да приредимо скуп овде у Прагу и ту да се разговарамо о слоб. школи. Како се школа развијала“ У старо време бринули су се за школу само толико, колико је било потребно за државу, у средњем веку школа васпитава људе за цркву, како би ти људи били послушни и покорни, али кад је наступило доба реформације, онда су људи почели и озбиљније мислити, почело васпитање индивидуално. У новом веку почиње да се васпитава човек за практични живот. Докле је црква имала утицај на школу, учитељ је био потчињен свештенику, као што је и сад у Тиролској. Прочитајте само закон, па ћете тамо наћи ово: свештеник мора да је задовољан учитељем. Чишћење цркве итд. била је дужност учитеља. На југу црква назива школу „проклетство за народ“. Клерикална штампа лањски скуп учитељски у Ра_довљици назива скуп „нечастивих“. Свуда се шири клерикализам по школама аустриским и угарским. Стога треба установљавати удружења Слободне мисли, у која би ушли сва интелигенција на супрот клерикала. Слобода школа није противу религије, али противу насиља која се под видом вере чине на убеђења. Вера је ствар личног убеђења. Радићемо да је вера слободна; у школи да је учитељ слободан, како би васпитавао децу о слободи и моралу. Без слободних учитеља не може бити слободне школе, нема слободна народа, нема слободне државе, Душевна и политичка сло"бода спојена је са материјалном слободом. Сиромашношћу опада "телесна снага и душевна моћ. Учитељству је потребна слобода и душевна и материјална. Без учитеља нема интелигенције. Учитељи морају да имају своју аутономију, и онда бирократија не би имала утицаја, и онда би учитељи уносили у школу дух нови напретка који је на основу савршено научни доказа. Школа мора имати «слободу и самосталну управу, која неће имати везе са другим