Učitelj

ДВЕ НЕОПХОДНЕ ПОГОДБЕ ЗА ПОВОЉАН УСПЕХ 137

у

остало по старом: часници су уредно примали своје плате, општина је тачно подмиривала своје потребе, а са школом је поступано маћијски.

Нема сумње да је усљед тога и у закон од 1904 год. (чл. 17) унета ова одредба: за подмиривање школских потреба, свака шк. општина има школску благајну, у коју улазе: 1., суме које окружни школски одбор, или политичка општина дају сваке године за школске потребе. Дакле, првенствено је дужан окруж. школ. одбор, да шк. каси издаје потребну суму за школске потребе. Али као што окр, школ. одбор није извршио своју дужност прописану чл: 64, т: 1., тако исто није извршио ни горњу дужност. За нас је споредна ствар, да ли је одбор покушавао да изврши ове дужности, главно је, да су овако јасне законске одредбе остале само на хартији

Прегледавши овако пређашња и садашња законска наређења, која се односе на испуњење напред поменутих погодаба, ми констатујемо следеће:

1., да су пређашње законске одредбе у погледу кажњавања неуредних ђачких родитеља биле строжије од садашњих, које су много блажије, чиме се користе и они, који могу децу без уштрба школовати;

2. да се и овако благе казне не извршују на време, усљед чега се и неуредности не отклањају;

3. да због сиромашних и инокосних не треба казне ублажавати, но им стварати могућност за школовање деце;

4., да су по пређашњи законским одредбама школске општине биле дужне, да набављају у почетку школске године потребе за сиротне ученике, а позајмицом и за све ученике; а по садашњим нису то дужне чинити, већ окружни одбор, који пак то не врши, усљед чега се сад ученици теже снабдевају потребама, но пређе:

5., да су по пређ. законима школ. општине биле дужне набављати, поред намештаја, и учила и збирку ових у