Učitelj

266. __УЖИЋНЉ

школама види се готово на сваком кораку. Права је потреба да се настава овог важног предмета из основа реформише. Што више чекамо, то више губимо.

У Љубљани је недавно, на уметничко-занатлиској школи, отворен цртачки курс за даме. Даме ће у првом реду изучавати цртање потребно за женске ручне радове, за тим декоративно цртање у опште. Нарочита се пажња поклања сликању са природе. У курсу се ради средом и суботом од 2—4 часа после подне.

ж

Леп знак колегијалности. — Недавно је умро врло угледан словеначки учитељ Е. Зштвек. Колеге његове, вредни учитељице словеначки, скупили су новац и на гробу свога колеге подигли спомен—плочу, те му и на тај, видљив и доста трајан, начин указали знаке своје колегијалне пажње. 25. окт, т, г. плоча је постављена на гроб покојников учешће колега-ца и месног и околног грађанства. Добра дела надживе човека.

Женскиње на универзитетама у Русија. -– На универзитетима простране Русије школује се доста леп број (2102) женскиња. Неки, свакојако никако савремени и напредни народи, навели су централну просветну управу Русије, да даље примање женскиња на универзитет забрани. Уписатом женскињу дозвољено је да студије доврши.

Школовано и просвећено женскиње може семо чинити част и бити врло корисно свакој земљи, те нас чуди тако несавршена наредба у времену када Русија можда полако али стално греди напретку:

Х

Један велики добротвор. — Велики богаташ У. |. УПаз, који је своје огромно богаство стекао трговином са дрвима, оставио је универзитету у У!асопви! (Америка) 120.000.000 дин.

Велики свет, велики народ, велики добротвори, велики поклони па и велика захвалност. | ' : БЕЗ

Школска лекари у Јапану. — Здрављу школске деце поклања се свуда све више бриге старања и пажње. То је питање важно за све слојеве садашњег друштва. Оно нарочито интересује педагоге и хигијеничаре.

Код нас није довољно рађено и урађено на питању школске хигијене. Изузев престонице нема школских лекара ниједно наше место у унутрашњости.

У Јапану је другчије. Тамо има 4941 школски лекар. Школ. лекари, у прошлој години, прегледали су 722.918 ђака! -

Дајте и нашим школама интензивнији п систематизованији надзор, то захтева здравље ђака, ивтереси школе и — дух времена, а о свему томе треба једном повести и озбиљнијег рачуна. -

ж

Без конфесије. — Уасјау Гаџђе учитељ у Моравској забележио је у свом службеном листу, у рубрици којој конфесији (религија) припада, да је без конфесије. Као одговор на ово признање Земаљски Школски Савет пензионисао је овог „учитеља без конфесија.“

Саопштавамо ово без коментара.

»%