Učitelj

БЕЛЕШКЕ 269

Заузомљиве учитељице. — У Кракову већ 85 година постоји Друштво учитељица. Друштво, које има 526 чланица, располаже капиталом од 915.000 дин. и има своју књижницу која броји 45.000 свезака.

Ја мислим да би се наше учитељице и учитељи могли, у овом погледу, угледати на своје пољске колегинице.

. Х |

Дан школске сиротиње. — Учитељ у Данској Магпз Јепзоп завео је пре 5 година — обичај: да се један дан у години одреди за скупљање добровољ · прилога за школску сиротињу. Тај је предлог врло радо прихваћен и изводи се врло успешно. Тај дан тамо зову Вогле ћјаједас. Тога се дана обично скупи по 100.000 Кт. за сиромашне ђаке. Ове прилоге прикупљају и највиђенији (мушки и женски) чланови њихова друштва.

__И у Хрватској, сигурно по угледу на Данску, проглашен је 6 јуни за ђачки, а 7. јуни за школ. празник. Тих се дана прикупљају прилози за за школску сиротињу и школске установе.

Размислимо и ми о воме. Можда би било лепше увести овај обичај, место уобичајених забава '

%

Нема учитеља. — Оскудица у учитељима, која се тако стално осећа код нас, осећа се и у Италији. Талијански министар просвете говорио је о томе у Скупштини Министар је захтевао да се учитељске плате побољшају и њихов положај боље уреди и осигура, иначе ће ова оскудица у учитељима бивати већа из године у годину.

ж

Тужили учитеља. — У Ческој тужили су једног учитеља што је ђацима у школи продавао омладински лист „М]јадозћ.“ Нижи суд је за ово осудио учитеља. Виши суд, коме се учитељ жалио, поништио је пресуду нижег суда, учи“ теља ослободио потпуно и мотивисао своју одлуку: да је учитељ дајући деци лист, који помаже њихову васпитању, вршио своју дужност. Тако је.

ж

Један немачки школски — неуспех. — Познато је већ оно нимало културно насилно понемчавање Пољака у Познању. И ако насилно понемчавање Пољака (нарочито њихове деце) потпомогнуто врло снажно државним срествима и ауторитетом немачких власти, ради свима силама и врло систематски, опет новине износе један конкретан случај неуспеха. У Притежу (Познањ) — била је пре десет година немачка школа са три наставника и 240 ђака. Данас у тој школи раде два наставника а има свега 130 ђака. Пољска народна школа, у том истом месту, пре десет година имала је 40 ђака, данас их има 100. Жалећи од срца Пољаке што су у том жалосном положају да у 90): ом веку морају сву своју снагу да ангажују у одбрану својих националних права, ми сваки њихов напредак пратимо ез топлим симпатијама, тим више што је и наш елеменат и на северу и на западу и на југу у том истом тешком положају.

Ревизија школског закона. — Министар просвете у Бечу дошао је до уверења да треба чинити неке измене у државном школском закону. Образована, је и комисија која ће закон прегледати и предложити које чланове закона и како треба изменити.