Učitelj

388 УЧИТЕЉ

очигледно приказане или дајбуди тако изведене, како их дете виби свакцњ дам у обичном живошу.

4) искуство показује такођер, да док деца немају јаких и тачних представа о бројевима, узалудан је сав дољи труд. Представе и појмови (али психолошке) добију се најлакше на основу типских предмета и слика, камо долазе и слике геометријске, као што су скупине тачака. |

Ако се према овде наведеном искуству састави рачуница за прво учење, а изостави сва теорија, па такођер и докази, добије се рачуница на основу природне методе.

Ако посматрамо лица, која се нису учила рачуну у школи, како рачунају, како се упознају с бројним односима;: ако проматрамо како то бива у народа, који нема. школа, онда ћемо сазнати:

а) бројне слике.

6) несташица свеколике теорије.

в) бележење бројних односа, познатим предметима.

г) врло често употребљавање аналогије.

Кад се о томе води рачуна при писању прве рачунице, добивамо рачуницу на основу историјске метподе.

А кад видимо, да се обе основе пи методе природно и историјски поклапају, можемо рећи, да смо на правом путу, како треба удевити рачузицу и њезину методу за децу, која се уче рачуну у школама.

Ја сам покушала да саставим та«ову рачуницу, користећи се експерименталним радовима многих туђинских наставника и педагога, који су те огледе изводили за последњих десет година. Ту на првом месту истичем експерименталне резултате Пг. В. А. Лаја, Пг. Валземана, Пт. Шела, професори педагогије на универзитету у Упсали итд.

На истој основи биће израђене и рачунице за други, трећи и четврти разред основних школа.

Љубица Ђ. Рокнић, испитана учитељица и слушалац педагошких и природних наука на универзитету У Јени.