Učitelj

| | К | |

396 | УЧИТЕЉ

Сад нећемо више да се шалимо.

Рода нема никакве дугачке чизме већ дугачке ноге. Шта јој помажу те дугачке ноге 2

Посматрајте на овој слици (изнети слику роде) прсте на њеним ногама.

Колико прстију 2 Како су окренути # Шта има између предњих прстију; За што ће им та кожица 2 (Да јој помаже у глибу кад гаца).

Како дохвата рода своју храну 2 (кљуном). Како може да то ради кад је њена храна дубоког (Кљун јој је дугачак). Шта вам се на кљуну нарочито допада (Леп, црвено обојен).

Иде ли још где год рода у шетњу сем до баре и потока“ «на ливаду).

Шта, ће тамог (Због жаба) Зар их има тамо; Шта још може наћи тамо2 (Може змију, може кртицу, може гуштера миша итд.)

2. Рода коб куће. Од онога што рода на ливади улови прождере само један део. За кога чува осталој (да своје младунце) Где су ониг (У гнезду). Како је њихово гнездо Чиме је оно изнутра. обложено 2 Рода снесе обично 4—6 белих јаја и на њима леже 1 месец дана. Кад се излегу младунци настаје велика брига за родитеље нарочито оца. Како тог (морају да их хране). Чиме ће да их хране (Жабама, пужевима итд. Врло добро! И то су заиста најслађи залогаји младим родама. Али, како то њихови родитељи донети могуз (У своме кљуну). Тачно. А како их поје; Е, пазите. У доњем делу кљуна имају они неку малу кесицу, коју напуне водом.

Често пута ови младунци задају родитељима бригу. Нисте ли видели који пут роду како стоји на једној нози на крову а главу наслонила на груди као да нешто важно премишља; Зар нисте виђали тада како деца трче да то гледају па јој се смеју и потежу се камењем. Треба ли то да раде: Како би то изгледало кад би се ко вашем оцу смејао и дирао га кад је брижан и невесео. Па кад ће то бити роди највећа брига;

(Кад види да понестаје хране).

Шта роде онда премишљају г (Да је време да се тражи друго место где ће бити хране. Сеоба).

Где ће се селити роде; За што тамо:

Дошло је време сеобе. Искупљају се сродници и пријатељи који ће заједно путовати, уређују се и одлазе. Да ли је ко посматрао како држи рода ноге кад лети За што таког

(Реп је кратак, за то дуге ноге морају да одржавају равно-