Učitelj

БЕЛЕШКЕ 433.

се чини тим људима као и осталој нашој браћи апелујући на јавно мнењеин поштеви свет да осуде оваку радњу недостојну ХХ века п једне културне државе.

Овом приликом изпосимо имена наших другова које је ова беда снашла, шаљући им братске утехе и наде да ће се све гнусне денунцијацаје и лажне, оптужбе на светлости правде и истине расплинути као вапунски мехурови и да ће правда на крају крајева ипак победити. Ти српски просветни јунаци ти врли другови наши јесу: Јоца -Орешчанин, Пера Петровић, Антоније Зрнић, Мил. Момчиловић, Мил. Богојевић, Душан Трбуховић, Тан Облаковић, Павле Матијевић, Васа Вукдраговић, Ст. Вуксан, Коста Драгосавац и Милан Вукелић.

<.5

Леп пример родољубља. — Ученици и ученице Вежбаонице Женске Учит Школе по савету својих наставница сакупиле су између себе 40 динара и за ту суму набавиле грудњаке за онв војнике који чувају границу Србије од непријатеља. Војници који су добили ове грудњаке одушевљени су овим поклоном толико више што им је дошао од оне узданице на којеј свет остаје јер кад она показује у том добу оваког лепог родољубља њима се лакше сад чине све тешкоће овога суровога времена и радо ће свој живот жртвовати за своју отаџбину јер знају да је имају на коме оставити.

Овај леп пример изновимо на углед и другим школама и наставницима.

Умрли учитељи и учитељице у 1908 г. — У прошлој години умрли су ови учитељи и учитељице у Српском Народу: Миле Барајевић, учитељ у пензији у Огулину, Персида Џавловићева у Војилову (пожаревачки округ). Драгомир В. Пешић у Марковцу. Никола Г, Вукелић у Лазама у Славонији. Василије 5. Алексић у Приштини. Милева Теслић у Меченчанима у Хрватској. Душан М. Вујачић у Подгору у Црној Гори. Мија Бошковић у Шапцу. Милева Врбавчева у Александровцу, Василије Ђорђевић у Приштини. Милан Хинић у Лединцима у Срему, Милан Миленковић у Баванчшту, (Банат) Видосава От. фановић, Мирослава Вуловићка у Заблаћу. Михаило Ђукић у Врбници (убијен). Лепосава Поповићка у Рачи. Јоца Живковић, учатељ у пензији у Фаркаждину, Банат, Димитрије Ристић у Власотинцу, Сотпр Коцић, у Сувојници. Софија Петровићева у пензији у Београду. Бранко Обрадовић у Огочцу. Стеван Гојковић у Нишу. Милан Р. Недељковић у Жаркову, (самоубица, скочио под воз). Гаврило Марковић у пензији. Марија Старчевић у Сремској Митровици. Радослав Хорват у Новоме Саду. Павао Дабиновић у Доброти; у Боки. Живојин Станковић у Јагодини. Василије Лукић у пензији, у Ужац!. Драгиња Ранковићка. Милева Ђорђевићева у Свилајенцу, Милан Настић у пензоји. Владимир Милосављевић у Липама. Теодора Владисављевић у Госпођинци, у Срему. Илија Бољевић у Стијени код Спужа, у Црној Гори. Арсенија Данкуц у пензији, у Панчеву. Савка Ђема у пензији. Јеврем Цветковић у Раброву. Арон Костић у пенсији у Београду. Бог да им душу прости и вечан им помен.

»%

Шабачко Учитељеко Друштво за Авду Карабеговића. — „Шабачко Учитељско Друштво“ ценећи заслуге на књижевном пољу свога бив. друга — младога срп. песника Авде Карабеговића, бив. учитеља у Малом Зворнику, уписало га је за члана доброшвора фопда сир. ученика -ца коле мало-зворничке са улогом од 50 дитара. |

УЧИТЕЉ 21