Učitelj

436 у УЧИТЕЉ

Они имају у Бечу друштво „Коменски“ које има 2500 чланова. То друштво добило је у прошлој (1907.) год. око 100.000 Кр. прилога- „Коменски“ из својих срестава издржава две школе у Бечу и једну у провинцији. Друштво се нада да ће из својих срестава моћи да установи и издржава још неколико сеновних и једну продужну шкелу у Бечу. Жалећи што су Чеси у Бечу у 20-ом веку упуђени да сталном и истрајном борбом дају својој деци писменост на свом народном језику, ми им од срца желимо пуно успеха у раду.

„Прегаоцу Бог даје махове“. -

Један куриозитет. — Школски послужитељи у Бечу пошто наврше 35 година службе добијају сноју последњу плату као пенсију, уз то им се доживотно издаје потпун додатан на стан.

Учитељи у Бечу пошто наврше 40 година службе добијају своју последњу плату као пенсију ув то им се уздаје половина додатка на стан,

Ето кака је благодет у Аустрији!

+ х

Још један посао за женскиње. — У новије доба у Лајпцигу неколико деовојака отпочеле су да иду по домовима у којима има деце, те причају деци приче са васпитном тенденцијом. Кажу да деца радосно дочекују своје причаље Девојке овај посао раде за награду.

ж

Један оригиналан штрајк. — Да би натерала Чехе да своју децу шаљу у немачке школе аустријска влада ни мало се не стара о подизању школских зграда за чешке народне школе.

Немогући даље равнудушно подносити мучење по неудобним учионицама, деца, ђаци, оси. школама, Чеси по народности, у граду Духцову, реше се на штрајк. Једнога дана сви чески ђади осн. школа из Духцова напусте своје неугодне учионице и искупе се на пијаци. У брзо стигоше и ђаци из околине. Полиција, увек и свуда ревносна, хтела је да растера гомиле деце» али је окружни префекат био нешто предусретљивији и примио „ђачко изасланство“ које му је саопштило захтеве ђака.

Ми дижемо школе за своју децу, па не треба да чекамо, какав евентуалан

„ђачки штрајк“. М—н ж

Општинске школе у Москви. -— Општина Московска има 240 основ. школа са 910 одељења, наставника 929, а ђака 88.654. На све то троши 2,101.000 рубаља. Свако дете дорасло за школу прима се у општинске школе и нема случаја да је које дете одбијено због оскудице било у зградама, било у наставницима. Ако се неке године јави већи број деце но што има места, онда општина одмаг отвара нова одељења. Тако се почетком 1907/8. школске године јавило 1400 деце више но што је било места у школама, те је општина одмах отворила преко 30 нових одељења искључиво за тај вишак, и тако иде годинама. Школовање једног ђака стаје годпшње 45 рубаља а школарина се, од богатије, узима три рубље.

Сем тих општинских школа у Москви има 7 државних основних школа са 380 ђака, црквено шарохиских 2 са 182 ђака и 7 фабричних школа са 636 ђака, које издржавају поједини господари фабрика.

У Москви има 1,345.749 становника. Ако се узме да деца износе 40/0 онда, излази да у Москви има 54.000 деце. Св.