Učitelj

мерене

376 УЧИТЕЉ

на своје ноге, да својом мишицом прибави себи своје право, да он сам реши оно, што не би Европа одлучно решила. Бог може помоћи Српскоме Давиду противу аустрискога, Голијата и дати да Срби буду страшни бич божје освете и судије за погажена права људска.

Али ми верујемо у цивилизовану Европу, у њене хумане и просвећене људе, да неће допустити да буде одобрена разбојничка отимачина Босне и Херцеговине.

Апелујемо на све пријатеље правде, морала, слободе и цивилизације, да нас потпомогну у име ових највиших идеала човечанских, те да се државе не извргну у разбојпике, а народи у њину шљачку и то у 20. веку.

Главни Одбор Учитељског Удружења Краљевине Србије у име 3.000 својих чланова, врши своју културну и просветитељску мисију обраћајући се овим меморандумом на све просвећене своје другове и колеге у најкултурнијим европским државама.

Ми желимо да овај наш апел дође у руке свакоме учитељу цивилизоване Европе, како ономе у сјајном цен тру културе тако и оном у најудаљенијем селу и засеоку. Нека сваки прочита ово, што смо као Срби писали крвљу срца својега и у неколико потеза изнели еве разлоге за решење нашег горућег српеког питања, за решење наше судбине, која је сада у рукама европских сила.

Ми верујемо и ми се надамо, да ће сваки наш колега и поред нашег апела, који му упућујемо умети наћи довољно материјала, да помоћу њега проучи наше тражње и наше животно питање, да позна и нас и нашу драгу Боспу и Херцеговину и да се ув"ри у сву оправданост наших тражења.

Нека наши поштени захтеви, нека наш праведни глас позове све наше европске другове да боље познаду и нас и нашу земљу, нека на основу тога покажу свакоме, с ким у додир дођу, па и оном најнеписменијем сељаку, да има