Učitelj

УПОЗНАВАЊЕ ШКОЛ. ДЕЦЕ СА СЕКСУАЛНИМ ЖИВОТОМ 485

терапија п педагошка тигиена. У место да су те дисциплине већ одавна уведене у ред обавезних предмета бару наше учитељске и богословске школе, оно се нашло за паметно да се укине и катедра сталног професора педагогике на нашем универзитету, где се спремају сви наставници за наше средње школе, и где од тог доба приправгици немају ни толико прилике, да науче научну дефиницију бар о појму наставе или васпитања, од куд ли да себи прибаве речена преко потребна знања. Ну да нас не би ко криво разумео: ми овом замерком не нишанимо ни дотичне професорске приправнике, који томе нису ништа криви, ни овога или оног министра, ову или ону владу или ову или ону партију; ми осуђујемо ошштег виновника т. ј. рђави систем.

Ето, коме треба даватн поуке и обавештења о свим болестима и њипом лечењу у опште а о полним (болестима на по се. Као што рекосмо, то су наставници, свештеници и родитељи. За ове потребе у читавом цивилизованом свету поред јавних школа удешене су и приватне школе (народни универзитети), у којима се. популаришу све науке, па међу њима и наука о полним болестима.

Ето широког поља за плодан рад наших вредних и патриотичних лекара и педагога.

Из сексуалне патологије за учитеље, свештенике и родитеље, н. пр. преко су потребна предавања и поуке о овим темама:

1. Анатомија полних органа, полни органи у детињству пре наступања пубертета, први појави пубертета, промене на полним органима при наступању пубертета, физични и психични облици у којима се те промене испољавају (пубертетско лудило и друге пубертетске психозе, као: пуберт. нервоза, пуберт. манија, пуберт. меланхолија, пуберт. параноја), полуције код мушких, наступање менструације код женских, физични и пеихични облици у којима се тај појав испољава, хлороза, нервоза, неврастенија, хистерија, хистар. лудило, хебефренија са разним својим психозама (претерана погруженост, претерана веселост, страх, опадање интелигенције, рђаво схватање туђих мисли (у говору или писму), немоћ у логичном закључивању, чудне гестикулације, поступци без циља, намет-представе, халуцинације).

П. Аномалије у развитку полних нагона, прерано развиће полног нагона, узроци прераног полног развића (диетско-хигиенске грешке, као: неприродан живот у опште, нагле промене у начину вековима утврђеног препитања и одевања, раздражљива храна, неумереност у јелу, раздражљива и љута пића, пушење дувана,