Učitelj

ИЛаНЦИ И РАСПРАВЕ

Ђ. С. Којић.

О усавршавању учитеља.

Овогодишња учитељска скупштина имала је на дневном реду, за предмет свог расправљања, и ово питање. Главни 'Одбор нашег удружења био је одредио мене за референта скупштини о овој ствари. Главније своје мисли с овоме ја сам био изложио овде. Па како учитељека екупштина није стигла да дискутује и о овој тачци свог дневног реда, ја те своје мисли ево износим овде, те да чланови удру. жења, поводом овогг, што више размисле, или да на својим зборовима претресу ово питање, како би идуће учитељске скупштине биле што спремнији за његово расправљање.

Ради обавештења, пре свега, морам да кажем да овдо неће бити говора о спреми учитеља у опште, што би обухватило уређење учитељеких школа и школеку опрему учитеља, већ овде ће се говорити само о усавршавању учитеља после свршеног школовања, то јест о самоусавршавању · учитеља. Сад да пређемо на главну ствар.

Т Је ли потребно усавршавање учитеља.

1. Већ и сама појава овог питања доказ је и знак је да је сно потребно, јер ни једно питање у друштву не може да постоји, ако га није изазвала каква потреба; ако за то нема оправданих разлога, који су то питање изнели на тапет, и који га подржавају. Као год што ни једно питање у друштву не може се дуго на силу одржавати, ако оно нема услова за опстанак; ако га не изазива и не одржава каква стварна потреба, тако исто ни једно