Učitelj

456 УЧИТЕЉ

дотле други кажу: А, не! Главно је интелектуално васпитање, јер образован човек биће у исто време и моралан. Трећи веле: Не ваља ни једно ни друго. Главни циљ васпитања треба да буде користан рад; човек који ће бити од користи себи и друштву, јер циљ свега људског делања треба да буде опште добро. У најновије време пак јавља се професор Наторт са својим социјално- педагошким правцем, по коме човеку не треба много знања, већ јако развијена воља да чини добро, који каже да данашња школа само учи, а не васпитава; који каже да се данашње школско васпитање губи према реалном животу, као светлост свеће према светлости сунца.

Ето из ова два најважнија примера види се да се педагошка наука мења, те је и роди тога нужно да сваки учитељ, ако хоће да буде савремен — а то треба да буде — мора пратити развитак науке, то јест усавршавати се.

Зато се ово питање о спреми и усавршавању учитеља сада расправља не само код нас, већ у скоро свима европским државама, а нарочито у Немачкој и Аустрији, па никако да се дође до споразума. Отуда разнолика спрема учитеља и разнолики погледи на њу.

5. Да је учитељима потребно усавршавање има још један разлог, који, истина, строго узевши, није чисто школски, већ више грађански, опште човечански разлог, а то је овај.

Учитељ, самим положајем својим у маси непросвећена народа, треба да се одушевљава за све што је добро, треба да буде иницијатор свега што је добро за његову околину, отаџбину и народ у опште. То јест, треба да је идеалиста ; а, наравно, такав може бити само тако, ако поред личне и материјалне сигурности — прати науку и све значајније појаве у друштву и његовој отаџбини, ако се у њима озбиљно и достојанствено ангажује; дакле, ако мисли и дела добро. Али за тај посао учитељ мора бити много више изнад нивоа своје средине (али не надменошћу него лепим понашањем и спремом), а он такав може бити само ако се не запусти, не посељачи. Праћење науке и значајнијих појава у друштву биће му импулс, потстрек; као што ће и он бити импулсе његовој околини.

Без ласкања и самохвалисања може се рећи да учитељство, скоро у свима државама, идеалише и дела на

+

ј | | | | % 3