Učitelj

548 уцитвељ

тројно, интересни рачун, лакши друштвени рачуни, сло жени задаци, метарске мере, десетни разломци и прости разломци (упознавање делова: половина, трећина итд.) рад ових простих разломака или делова има бити само усмен Нпр. 2+ + +. Рачунске задатке узимати само из живота. Подела на разреде да остане иста.

Геометрију пзучавати само са практичне стране. Тачка, линије, углови, површине, израчунавање површина код земљишта разног облика, патоса, даске и др. Изучавање запремине код лакших тела као собе, мерења запремине дрва и др.

Као што се види и овим н.н. програмом предлаже се за овај предмет скоро исти досадањи н. програм с том допуном, што би се још имало додати изучавање интересног рачуна, што је по све потребно, јер како се израчунава интерес, тако се израчунава и изналажење чокова, вире и ујма. Тако исто додаје се и изучавање лакших друштвених рачуна, што је такође од преке потребе. Нпр. Двојица купе жиропађу за 50 дин. Први отера 20 ком. свиња, а други 75 к., колико ће имати који да плати; Или. Једном сељаку учињена је потрица по процени 15 дин. Ту штету учиниле су свиње тројице људи. Једнога је било 8 комада, другог 10 комада, а трећег 12 комада. свиња, колико који има да плати;

Ручни Рад да буде необавезан предмет.

Да завршим. Користивши се данашњим н. програмом као и мишљењима оних, који су писали и говорили о недостацима данашњег н. програма, а с обзиром на дидактичке и психолошке захтеве израдио сам овај нацрт наставног програма за ученике осн. школа. Рачунам да овај нацрт програма није претрпан, да је у њ унето све оно што је само од преке потребе, да све унето градиво деца могу лако схватити, да је извршена правилнија подела на разреде и да се може лакш» вршити веза цел. н. градива и да се оваквим н. програмом може постићи успех код писмености.

матрам за потребно напоменути и то, да сам ово питање расправљао и пред Шаб. Уч. Друштвом. Одређени референти за ову ствар као и избор, начелно сложили