Učitelj

558 УЧИТЕЉ

УКивот и занимања у овоме пансионату теку овим редом:

Ученици устају у 7 часова у јутру; у 7,30 — доручак; од 8,80—10,20 часова држе се два предавгња. После овога наступа одмор п забава (лети купање); у 1 час по подне — ручак; од 2—5,20 часова по подне: ручни рад у радионицама, цртање, игре, повртарство итд. У 5,30 часова — вечера; од 6—7 часова предавање; од 7—7,20 ч. час певања; од 7,30—8,20 часова — музика а у 9,30 часова: мали одмор, молитва и припрема за спавање.

Практични радови у врту, на њиви, ливади, шуми, у столарници, браварници и пчеланику, имају поглавито за циљ да се питомци развијају физички, да се у њима буди енергија, да им се развије интерес за индустрију и за лепотом појединим предмета итд.

Сва наша опажања која смо навели, говорећи о француским и енглеским ученичким интернатима, можемо на крају резимирати у ово неколико начелних тачака, имајући их у виду при стварању нашега учитељеког конвикта.

1. Најгора страна интерната у Француској, састоји се у томе, што су нагомилани многим питомцима. У нашим пансионатима, не треба тога да буде. У интернату треба да буде толико питомаца, како се лако могу проучити њихове индивидуалне особине Ово за наше прилике треба имати у виду тим пре, што наши ученици располажу већим бројем грубих инстиката, које треба појединачно упућивати и регулисавати.

2. Наше интернате треба, по могућству, уређивати по угледу на енглеске, где би се питомци делили по групама од 10—90.

Свака би се група поверавала бризи нарочитог васпитача, Васпитач треба да је потпуно спреман за свој посао како би што јаче утицао на душу и карактер својих питомаца; при том треба још и да је ожењен, како би његови питомци били тако рећи чланови његове породице. ,

8. По могућству треба гледати, да се интернати оснивају у мањим градићима или у предграђима великих градова. На тај ће се начин са мање средстава доћи до угодних и спретних станова, · до пространих вртова и игралишта.

4. У пансионима треба уредити и нарочите литературне вечери, где би било: позоришних представа, песама, музике, невиних комедија, дијалога, декламација и осталог.

5. У пансионату треба да иља и књига индивидуалних 0со-