Učitelj

ИНТЕРНАТИ У ЕНГЛЕСКОЈ И ФРАНЦУСКОЈ 559

бина ученичких, у коју би се бележило све, што се да приметити на дух и карактер ученички. Али, све то треба радити неприметно, како то ученици не би приметили и одавали се шпијунажи и достављању.

6. да сваку групу питомаца треба назначити по једног лекара, хигијеничара, који неће само лечити болесне, него ће предузимати и све хигијенске мере, да се васпитаници сачувају болести и да ојачају своје тело.

Ето кратких погледа и у овоме питању о настави и васпитању наше омладине. По моме мишљењу, наш идеал наставни и васпитни треба да је, не да постанемо Французи него Англо-саси на Балканском Полуострву, ако желимо да се издигнемо изнад наших суседа политички, економски и морално и на тај начин да оспгурамо што трајнију будућност нашој Отаџбини.

из ШКОЛСКОГ РАДА

Мих. М. Станојевић, Београд. Упуство за предавања из природних наука

Лисица. (сап5 ушрез)

За посматрање. Ако се приликом екекурзија кроз шуму или иначе напђе на стан или легало њено.

Средства. Испуњен примерак или слика; реп лисичји.

Циљ. Данас ћемо учити о једном љлукавом разбојнику који наше кокоши сатире. Који је тог

Припрема. Ко је видео живу лисицуг На коју нашу домаћу животињу личи Какве је бојег Где живи она; Колико је велика2 Каква јој је длакаг Какав реп2 Каква је по нарави Које се животиње боје највише лисице% Кога се лисица највише боји; Ко зна какву причу о лисициг Зна ли ко какву песму о лисициг

Излагање. 1. Лисица на својим излешима.

Лисица предузима своје излете у зиму кад је вејавица, снег мраз итд. Да ли ће јој то рђаво време што сметати: да што:

Она иде слободно и сигурно и по највећој помрчини и при-