Učitelj

560 УЧИТЕЉ

крада се као какав разбојник и зликовац. Шта јој помаже при томе 2 (Добар вид). |

Па где се најчешће довлачи лисица за свој пљен ; (сељачким кућама). Али оне су дадеко од шуме, где она живи. СО тога се мора журити да би се могла. вратити за времена. Шта смо оно мало пре причали о њеној брзини; (Да може брзо трчати). Она трчи ноћи често по више часова. Како је то могуће; (Види се да су јој добре ноге). Да ли су јој ноге сразмерно дуге према телу“ Шта мислите које животиње у опште могу трчати брзо: да ли оне које имају главу сразмерно велику према. телу % (Не). Да ви: димо каква је глава код лисице у томе погледу. (Она има лаку и сразмерно малу главу према телу).

Лисица, мора ноћу често да. обија прагове због свога лова.

' Кога се највише боји тада“ (Паса). Па кад јој ови не даду прићи

кокошкама шта тражи онда“ (каквог зечића и тако што год). Која чула јој помажу да дође до свог пљења, лакшег (Чуло вида и мириса). А зар тога немају оне животиње које лисица ловиг (Имају). Па како се онда може лисица њима приближити% (Мора се шуњати тихо и привлачити лагано). Имали што да јој при томе привлачењу олакшава» (Густа. длака која је боја као и околина те је лако не могу да примете животиње). Кад се лисица тако привуче зечићу да је не опази, скочи хитро као муња на њега, удави га, и раскида. Гледајте какви су јој зуби. Нарочито ова 4 очњака. Чиме се помаже она при раскидању животиња (Ногама). Шта има на ногама А на прстима:

Лисица хвата често и тице. Кад опази коју легне на земљу и опружи све 4 ноге као мртва, па се онда хитне за њом и једним скоком докопа сиротну животињу, и пождере. Ако има младунаца. код куће носи и њима, маснији залогај а она се задовољава којим. мишем или чим ситнијим што улови.

Обухватање. Поновити у целини све што се научило о дисичијим ноћним походама.

Џ Како је у лисичијој јазбини г

Ви сте већ причали где станује лија Како оно рекосте; (У шуми, у каквој јазбини). Па ко јој гради тај стан; (Она сама). 10: бива тако обично, али често пута она истера и каквог јазавца из његовог стана. па се усели она. Ну како она може да гради

себи стан кад нема никаква алата2 (Копа ногама). Шта јој помаже

при томе% (Јаки нокти). Ко зна како се назива обично лисичји

стана (Лисичија јазбина). У том стану — јазбини — она има једну

пао ва иве-