Učitelj

566 УЧИТЕЉ

читом калупу, који им важи кроз сву каријеру учитељску, не · интересујући се за ништа ново и напредније. Они упамте само калуп, за кројење задатака, па по истом калупу задају масу задатака мењајући само бројеве. Ученици, код ових учитеља, мисле мало само у почетку док први задатак по томе шаблону не израде, а доцније иде све као подмазано. Разуме се по себи да је код оваквих учитеља рачунска настава и сувише далеко од тога да постигне онај циљ, који јој педагошка наука одређује. Ранијих година опет ушло је било код многих учитеља у моду задавање дугачких — километарских задатака и учитељи су, као неки нарочити успех сматрали кад на испиту могу задати један такав „тежак“ задатак, макар да задатак са само два, броја може захтевати више размишљања, него ли неки водњикав задатак од 10—12 бројева.

Сећам се лепо једног испита. Учитељ, у колико сам га могао оценити, није био у великом пријатељству с Математиком, а рекао бих да је још више огорчен био на Методику. Надзорник прозва двојицу из четвртог разреду и нареди да, пропитује Рачун. Учитељ затури руке за леђа искашља се и отпоче свечано један -предугачки задатак о неким грмовима и јапији, претерао је био _ преко по табле. И кад ученик доврши, он триумфално погледа.

_ по публици као да вели: јесте ли видели шта ја предајем > Али таман се он био спремио да с усхићењем саслуша дугачку декламацију тога задатка, док надзорник сасвим лаконски и флегматично рече ученику:

— Избриши ти мали све то, па пази овај задатак :

Један трговац продао је свиње за, 10725 дин. Изгубио је на тим свињама 1789 дин.; шта га коштају те свиње;

И ако су у овоме задатку свега два броја, ипак ђак никако није умео казати да је ово сабирање. У целој школи једва је један ученик, уз припомоћ надзорникову, оценио да ово треба сабрати, остали су сви одговорлли да треба да одузме.

Овај пример јасно показује колико успех у Рачуну зависи од избора задатака. Задаци морају бити такви да буде на размишљање и да задовољавају дечју радозналост. Због тога педагози траже да се исти првенствено узимају из области наставних предмета у основној школи, а и кад нису из те области да се у избору што више пази на истинитост и природност.

Они километарски задаци са 7—8 бројева и оно стереотипно:

НА а ељенне

си