Učitelj

ПЕДАГОШКИ ПРЕГЛЕД 567

један човек добио је за пшеницу толико, а за кукуруз толико,

потрошио је толико — то нису никакви задаци. А. још је горе кад задаци не одговарају истини.' Стублине Мипутан Станковић

(Наставиће се)

ПЕДАГОШКИ ПРЕГЛЕД.

Крста Јонић, уч. Београд. Народне школе у Америци.

Кад се говори или пише о америчким народ. школама, имају се у виду само школе Уједињених северо-америчких држава. С њима се донекле могу поредити само школе Британске Сев. Америке, док школе у Средњој и Јужној Америци стоје на веома, ниском ступњу и тек у најновије доба овде-онде показују напретке. Због тога ове и не заслужују пажњу.

Под притиском шшанске власти, која је хтела силом да уведе европску културу у Америци, бејаху староседеоци за кратко време десетковани. Нешто боље је ишло становницима севера, где су се учврстили слободоумни народи, Холанђани и Енглези. У борби око превласти Холанђани брзо подлегоше и Енглеска пренесе преко Атланског Океана искључиво своју културу. Ова није поступала сурово с урођеницима, већ је покушавала да их благим срествима приближи европској цивилизацији, али они јој не хтедоше прићи и остатак народа се повуче у своје територије.

Црни становници (Негри), који су некада, довођени као робови из Африке и који су населили јужне државе Северне Америке, показали су се више приступачни европској култури. Први су досељеници с неописаним тешкоћама раскрчили земљиште, радне је снаге било мало, потпуно ву оскудевали у саобраћајним срествима и само енглески предузимљиви дух и њихова истрајност могли су ово да савладају. Због тога постаде народ у Америци веома радан.

Религија, због које су у Европи вођене најљуће борбе, не

1 Овде је згодно сетити се приче о оном старом учитељу, који је задавао

од прилике овако: Ртањ је висок... па реци од прилике 1895 т а Авала је висока, рецимо 269 т:; колико су високи и Ртањ и Авала: