Učitelj

ПЕДАГОШКИ ПРЕГЛЕД - 569 не би расправљала и питања из наставе и васпитања. Дух, који је американски народ учинио великим, провејава и данас кроз све слојеве, па и у обради школеких питања. Због тога у овима узи: мају учешћа најшири кругови народа и нема никакве разлике између између секта, друштвених редова и покрајина. Овде је услед историјског развитка постало раније упознавање потреба. Око 1750 године већ могаше Енглез Норктзоп, шибајући незнање свог народа, рећи ово:

„Скоро је невероватно велико незнање народа у овој цивилизпраној Енглеској. Енглез осим свог занимања, које му је отац случајно изабрао не зна ништа више. У Америци је сасвим друкчије. И најмањи занатлија има извесна општа знања. У многим малим градовима и у сваком већем граду постоје јавне библиотеке и свака има времена да чита и да тече скоро неосетно знања. Американац воли да путује по суву и по мору и тиме се упознаје с географијом, обичајима и трговином других народа“.

То данас важи још у већој мери. Американац тежи сада више него икад да што тешње споји школу са животом, да бп се образовали телесно и духовно здрзви људи. Данас је амерички ђак довољно упознат са потребама живота, а то долази отуда, што је раније сам привредни живот много више образовао него данас. „Тај живот је трајно васпитао у по'матрању, изоштравао чула, стварао прилике за развитак моћи уображења; правилно мишљење, бистриву разума и то у непосредном додиру са стварношћу (Јоћа Речеу, Сћеаоо). Он пише даље: „Ми морамо увести у школу занимања, која траже личну одговорност и која дете. васпитају за стваран, практичан живот. Главни разлог што се данашња школа не може да развпје у природну социјалну заједницу јесте то, што јој недостају елементи заједничког рада. Дакле дете треба у школи радом да се оспособи, у њој да упозна везу г најважнијим задацима људског живота. Оно треба у школп да оживи, а не само да учи“.

Добра је страна америчких школа и у томе, што њихови учитељи имају јаку спрему у науци о чувању здравља, која почива. на анатомској п физиолошкој основи. У свима заводима, у којима се спремају учитељи, дакле на универзитетима, у учитељским и техничким вишим школама установљепи су курсеви за проучавање детета и чување здравља.

Први основалац америчких народ. школа јесте Когасе Мапп (1796—1859), који је у спремању добрих учитеља увидео најбољу