Učitelj

570 УЧИТЕЉ

основу за даљи развитак и речима и списима ширио науку о ва· спитању. Он је одвојио школу од цркве, али је она сад дошла под власт партија и због тога положај учитеља није много завидан. Савез не издржава народне школе, већ поједине државе, које се · веома, много старају за опште образовање народно. Настава је потпуно бесплатна. Шта више ученици имају право на школски материјал. Подношење школ. трошкова у тодико је лакше, пошто новије државе имају нарочита тако звана школска земљишта, од. којих приход тече у школски фонд.

Јужне државе Савеза имају за Црнце засебне школе, којима управљају црначки учитељи.

Америчке школе разликују се од европских и по томе, што је већина школа у рукама женскиња. Проценат учитељица данас је око 90. Колико је брзо ишло то рашћење броја женских наставника види се из тога, што је 1891 и 92 год. био проценат женских наставника само 67,5. Овоме је појаву једини узрок што се у „земљи долара“ мушки, који је стекао солидно образовање, не посвећује учитељ. позиву, који му не доноси довољно прихода, него другом, у коме налази бољу награду. И управа школа је у женским рукама. | У нашим школама припада учитељу, као личности, најважнија улога и где овај нема личних врлина, опада и углед школе, Ну тако није у Америци. Овде је главно тако звани Тех! Вооск, т.ј. књига, која потсећа на наше уџбенике. Американски Тех! Вооек. је с почетка имао задатак да замени добре наставнике, којих је у почетку стварања државе било мало. Ови уџбеници садрже у лаком и читком облику градиво, прописано за дотични разред. Рад и ваљаност многих учитеља састојала се само у томе, да лекције редом задају и пропитују. И данас, када се рад учитељев. више цени, уџбеници играју велику улогу.

За вредног ученика ово може бити од велике користи, јер је у могућности код много слободна времена, брже да напредује од онога, који је мање обдарен и мало вредан. Вредни и обдарени ученици нижих разреда могу да савладају градиво из виших разреда и оно што је прописано за целу годину да пређу за пола године. Тиме су ваљаном отворени путови за напредовање.

Има педагога који мисле да је овако поступање боље, пошто. осредњи дарови сметају талентима и коче их у раду.

Али умесно је да се овде примети, како књига и учитељ не могу једно друго заменити. Школа, у којој је учитељ средина,

,