Učitelj

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД 975

Како радо сваки чита књигу у којој нађе нешто и од свога живота, чија садржина приања, лепи се за душу.

Родољубова садржина могла би писцима дати стотинама тема, које би се могле обрадити у дуљу натега народа, у ком би случају народ и читао и примао, примао јер би он тако рећи својим идеалним искуством, својом фантазијом доживљавао догађаје у књизи. Ту би се идеално дружио са личностима, који љубе отаџбину, који су честити, мудри, умерени, имају јаку душу, радни, праведни итд. (као што је изнето у Родољубу). На тај начин дародавчеве идеје биле би остварене.

Алп на жалост тога нема у овој књизи.

Какав ће ефекат учинити на читаоца из народа навешћу само овај пасус: „Гледај да скућиш кућу док сп млад: жени се млад. Не чекај да свршиш с младошћу, веруј ми, немој свој живот упропашћивати. Усамљеност гаји саможивост, а она нам неће помећи, да се стресемо веза које ствара груби прохтев“ (ово говори Францус свакако својим Паризлијама), док какав би био ефекат, да је изнесен живот једног нежење, који је цео свој живот провео у празном животу — јасно је сваком.

У опште узев Родољуб никако није одговорио задаћи, која је истакнута. Он ће бити лепа столска кљига. Сваки ко је види, узеће је у руке, почеће је читати и кад прочита неколико редака, испревртаће је целу, почињати да чита, па оставити. Родољуб неће кружити из куће у кућу, из руке у руке, нити ће стећи масу читалаца, као што то чине народне умотворине а у последње време Дачићеве „Народне Новине“ и „Календари“.

Родољуб ће остали мршво закопано благо. То ће осташти ивобрађена градина, која очекује вештог раденика.

Слободно можемо рећи: жали Боже толика труда и новца.

Драг. 6. Остојић. (Свршиће се)

из СТРАНЕ ЛИТЕРАТУРЕ

Упут у психолошку књижевност. Написао В. Рајнен, (Превод с немачкога). Нетриећ, Обе Капдегрзусћојовје ппа те Ведешипа Каг Џпбетмеће ппа Еглећиле. Вегнп, бегдев « Нбде!. 80 РЕ. (Хемприх, Дечја пепхологија пи њена важност за наставу и васпитање).