Učitelj

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД 583

Болести: главобоље, конститације, непробаве, несанице, нервозности, болести срца, плућа и гркљана.

Занимања: рад на пољу, у соби, гимнастика у соби, сиграње и шпортови напољу, игре у соби, читање, штудирање музичка пракеа.

Примедбе:

Поштис:

Поред сваке ове главе додате су веџбе за штуденте и сугестије за даљње читање. При крају додат је алфабетски попис књига, које су препоручене за даљње читање. Дело се завршава индексом садржаја.

Овај се приказ мало одуљио. Ал то сам хотимично хтео, јер су у нас оваква дела посве непозната. Ко се мало више интересује шехником проучавања школског детета, упућујем на ове моје радње: „Стручно проучавање и опјењивање ђака“ (Српска Школа, 1907, и 1908); „Примери за проучавање ђака. Практичке упуте за, учитеље.“ (Школски Гласник, 1908); „Посматрање ђака“ (Гласник срп. друштву за дечју психологију, 1908); „Један правац практичког рада“ (Наша Школа, 1908); „Проучавање ђака“ (Женски Свет, 1907); „Експериментално испитивање духовних способности у ђака“ (Наставник, 1907); „Методе и резултати некојих педагошких испитивања“ (Ј1д. 1908); „Антропометријско и психо-физичко мерење ђака“ (Просветни Гласник, 1908); „Проучавање вашингтонских ђака“ (Мазфаут Ујечшк, 1908); „Проблем коедукације у свјетлости експериментално — статистичког испитивања“ (а. 1908) и др. — Р-т Паја Радосављевић — Њујорк.

Б) КРАЋИ ПРИКАЗИ Српска Звезда или Српство у културној борби. Написао Ј. Миодраговић. Београд. Штампарија Д. Димитријевића. 1908. Цена 1.20. Стр. 142. | Прочитали смо једну лепу, корисну, патриотску књигу, књигу, која кад је читалац прочита, оставља снажан утисак на њ и која га императивно тера да размишља о ономе што је џрочитао. Ту књигу, чији смо наслов горе исписали, написао је г. Ј. Миодраговић, професор у пензији и сарадник нашега листа, и ту књигу хоћемо да прикажемо. Ова књига писана је у оном стилуис онаквом топлином и побудама, од прилике, као и Загоркиња, која је стекла себи лепо место у књижевности. Нама се чини да је г. Миодраговић овим књигама створио свој нарочити жанр или манир у нашој књижевности и да га у овом правцу још нико