Učitelj

586 УЧИТЕЉ

школу и да даду поуке и једном и другом васпитном учиниоцу у погледу хармоније која треба да се одржава између њих. На првом месту је говор тајника Матичиног Фр. Милчинског који је говорио на скупштини установљеног друштва у Љубљани за заштиту деце, за овим долази опет говор на једном родитељском састанку Јанка Левстика упућен родитељима како треба да раде споразумно са учитељима. О „родитељским вечерима“ лепа је расправа Андрије Рапе коју је читао на једном родитељском састанку у Стледнику. За овим долазе „Дајте нам боље матере да бисмо добили боље мужеве“ од Љ. Стијасног; „васпитање деце пре школе“ Ликара, „васпитање деце у индустријским крајевима“ (говорио Ј: Отијасни на родитељском састанку у Загорју); „о покорности од др. Бесјака“; „Матере причајте деци приповетке“ од Карла Хумека; и напослетку: „како да очувамо здраве зубе од зубног лекара Орстла. Све ове расправе су поникле као говори на, родитељеким састанцима и ми их навлаш све исписасмо да виде наши читаоци с једне стране како је леп избор тема а друго да виде како тај паметни, мали, потиштени свет словенски ради те да нам јасније изађе пред очи слика нашега нерада.

Ради третирања научних питања Матица издаје књиге под називом. -

Роџидто гтатзвтета Ктјаетаса. 1. туетак ЗКмупозЊ гафуоКкНупозн. брза] дг. Ет. Саде%. Уредила Н. Зећтеег и дг. Ј. Везјак. Љубљана 1908 г. Штампао у учитељској штампарији. Као последња књига Матичина је

Ртозто зргвје 9 Џиазвкг Зкоб. М. Таећбепма лег 1. зпорје. Уредио дг. Ј. Везјак. Љубљана 1908. Учитељска штампарија. Ово је мала методика писмених састава. У њој је напред изложен теоријски део и после су практичном делу изложени примери из праксе које је писац изводио у својој школи. Ствар је врло поучна и интересантна. Обрађена по најбољим изворима.

То су књиге Оловеначке школске Матице...

Из додатка у Летопису види се да је Матица 1901 и 1902 1904 г. издале по 3 овакве књиге, 1906, 1905, и 1907 по 4 а 1908 и 1906 по 5 оваквих књига.

Прошле године је Матица имала 1561 члана од којих су 34 стална а 1527 годишња, који плаћају сваке године улог у 4 Ер. и за то добијају бесплатно сва друштвена издања.

Мих. М. Станојевић.