Učitelj

БЕЛЕШКЕ 591

дагогика на нашем Универзитету добити своје место које јој је било одузето и неће се више подцењивати као што се подцењивала и игнорисала до сад. ж

Колегијална ревизија. — Из Обреновца нам јављају да су тамошњи наставници донели одлуку на учитељском већу: да сваког месеца сви наставници: корпоративно проведу по 1—2 часа у коме разреду ради посматрања рада туђег и упоређења са својим. После таквог једног испитивања држаће се дискусија и критика, која ће свакојако, у лепој форми и пријатељском тону, доносити неоспорне користи. Прва таква посета отпочела је код управитеља школеког па после ће се продужити редом сваког месеца и код других наставника. Ова одлука учитељског већа је лепа и корисна и ми је износимо на углед.

Учитељске кривице. — Одмах првих дана по доласку новога министра просвете, готово истовремено по свима дн вним политичким листовима пуштене су нозлице, по свој прилици из самога министарства, под натписом: „Учитељске кривице“. У овим нотицама излаже се како су се учитељске кривице „у последње време умножиле тако да се нису могле све на време севршавати“, како су „многе казне по тим кривацама остале без дејства које је законодавац намеравао јер нису биле изречене ускоро после учињеног дела“. Даље излаже се потреба да се сви предмети по учитељским кривицама сматрају као хитни и да се брзо израђују. На послетку у тим нотицама достављено је до знања учитељима „да би они наставници, који не воде рачуна о своме понашању и тиме излажу себе могућности да буду кажњени, знали како се у министарству цене нвисправни поступци учитељски, од сада ће се казне училавља и училвељица објављивала.“ Држимо да нису требале ове нотице да излазе и да онај ко их је писао није требао на тај начин рекламира први корак новога министра.

Нама је чудо како се то „појављују“ и „умножавају“ а што је најглавније и у очи падају само кривице учишеља, док код свих осталих службеника оне се не само превиђају. него и кроз прете гледају; за њих нико и незна ни разбира. Нека се погледа шта бива међу свештеницима, суди! ма, инжињерима, професорима, порезницима, полицијским чиновницима итд. — па ипак е за њихове кривице не излаже бламажу цео један ред већ се поступа с појединцима онако како су по закону заслужили а код нас сето демонстративно износи на јавност!

Ми смо у једном од минулих бројева „Учитеља“ још претпрошле године показали штетност и незгоду објављавања казни учитељских па не би требало сада то да понављамо.

Држимо да ће господин министар обуставити ову наредбу о објављивању казни по кривицема учитељским, тим пре, што се видело, да тај корак и пређе није показао никаква дејства а то се не практикује ни у једној струци више па не би требало ни код учитеља.

Школска прослава у Обреновцу. — Како нас извештавају наставници Обреновачки ове године је школ. прослава о Св. Сави имала прави школски карактер. У место уобичајеног послуживања, пићем и мезетом по свршетку водоосвећења и сечења колача посетиоци школске славе задовољавали су се лепим песмама дечјим и декламацијама. По свршетку свечаности гости су послужени само кољивом па су се разишли. Овако би требало прославити и по другим местима. Јер збиља, после оног уобичајеног послуживања алкохолним пићем,