Učitelj

598 - УЧИТЕЉ

обележена, да је књига Учитељског Удружења ; обележје то мора

бити тако, да се не може уништити а да се и сама књига не учини неупотребљивом.

Књижничар ће се старати да се књиге обележе (жигошу), запишу, заведу чим дођу; да се по орманима разместе и сложе, и да спискови књига буду уредни и тачни.

Чл. 1. Књиге се у полицама ређају по формату. Ако се збирци или часописима знатно промени формат, онда се мења и место деловима збирке и часописа. -

Формата има пет — 5 —: велико фолио — 0.61 см. и дуже; фолио — 0,38—0,60 см.; кварт — 0,29—0,32 см.; осмине 0,19—0,28 см. и дванаесшине до 0,18 сантиметара дужине.

Формат се књигама бележи у свима каталозима и инвентару (а и на свакој књизи), а бележи се одмах уз нумеру књиге у облику разломка, нпр., 138/7, 67/4 30/8 итд.

По пријему ових правила књиге ће се ређати по реду долажења, а не по формату.

Чл. 12. Књижницом Учитељског Удружења користе се у првом реду чланови Учитељског Удружења, а сем њих њоме се могу користити и лица ван чланова Учитељског Удружења, али само по положеној кауцији за узете књиге,

Ван Београда се књиге дају само по пријему кауције и поштарине за пошиљку књиге.

Величину кауције одређују Главни Одбор.

Књиге се издају на реверсе, који мора имати нумеру и натпис књиге, име и презиме лица које књиге узима као и место стаповања.

Ником се неће од једном дати више од три разне књиге од по једне свеске, или пет свезака од једнога дела.

Часописи, дечји листови и повремени списи неће се никоме давати ван читаонице док се новим свескама (бројевима) пе замене,

Чл. 15. Сваки читалац, који буде имао књигу на читању, мора је вратити књижници у року од два месеца или бару истом року поновити реверс, ако се дотле није нико јавио за дотичну књигу.

Ча, 16. Речници, енциклопедије, ређе и скупсцене књиге, штампане слике и скупа илустрована дела (по оцени Главног Одбора) као и незаведене књиге никоме се неће давати ван дружинске читаонице.

Ча. 17. Књиге се издају двапут недељно у дане које књижничар одреди.

3 Г 4

|

С: