Učitelj

х Рони ва 119

«

основних школа, који теже да своје знање прошире, сасвим је за похвалу. Но одајући хвалу самој идеји тога расписа остаје нам рећи хоће ли се њиме остварити оно што се њиме хтело.

» %

Наставнички је рад врло тежак а то вреди нарочито за оне наставнике, који хоће да буду прави наставници — наставници уметници. Таквим наставницима потребно је да стално студирају свој посао, јер они највише осећају недостатака у њему, па ма какве успехе имали у своме послу. Такви наставници осећају потребу ићи у напредније земље и тамо студирати своју струку. Но као што је познато наши су наставници свих школа врло сиромашни људи, да би без ичије помоћи могли ићи у друге земље и тамо се усавршавати у своме послу. Зато су приморани тражити потпоре од државе на тај начин што за извесно време траже одсуство од своје дужности, за које ће се време бавити на страни и проширити студије своје струке.

Давањем одсуства таквим наставницима постиже се она материјална корист, коју такви наставници очекују од тога одсуства и та страна очекивања тих наставника постигнута је поменутим расписом Министарства Просвете и Црквених Послова, али остаје још и један други услов веома потребан па да такви наставници остваре своју намеру а то је — време. На жалост пом. расписом оно се не даје у довољној мери и то је једина слаба страна овога расписа, коју је могуће врло лако поправити.

Да се на томе мало задржимо.

По горњем распису наставници који буду тражили одсуство ради попуњавања своје стручне спреме могу га употребити у месту на студијама од половине јуна до половине септембра а то је свега три месеца. Не треба доказивати да се за време од три месеца не може ништа постићи, јер предмети, које ће наставници на страним универзитетима студирати, предају се томе тако и у таквом обиму, да се за то време од три месеца може ући само у увод у саму литературу тек понеког предмета а викако у дубину не само свих него ни једнога као саставног дела читаве групе предмета. Да тако мора да буде чини и тај факт, « што је распоред предавања на универзитетима по свему другоме састављен само не по потребама наших учитеља, који би по својим потребама тај распоред сасвим другојачије правили јер то захтева природа њихових студија.