Učitelj

ЕЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД 125

овај микрокосмос! и како често може учитељ да отпочне наставу слатком водом и њеним интересним светом. Ко хоће да се изближе оријентира, о овоме предмету, нека му је крепко препоручена прва Захариасова. књига, која у осталом много више садржи, но што се то може по наслову судити; ко пак жели да се упозна са самом науком о планктону, томе препоручујемо његову другу књигу.

БЕЛЕШКЕ.

КРЕТАЊЕ УЧИТЕЉСКИХ ДРУШТАВА.

Словеначка Учитељска Скупштина. —- Словеначки учитељи одржали су своју, 21 по реду, Скушштину у Марибору 14, 15 и 16. августа по н. кал. Скупштина је била лепо посећена и посвршавала послове одређене дневним редом. О овој Скупштини донећемо опширнији извештај.

ДОМАЋЕ ВЕСТИ.

Нов министар просвете, — Указом Његовог Величанства Краља постављен је за министра просвете и црквених послова г. Јован Жујовић пређ. министар просвете на место г. Љубомира Стојановића који је дао оставку на тај положај.

ж

Једна лепа манифестација. — Наш уважени професор и признати педагог г. др. Војислав Бакић, навршио је ове године четрдесетогодишњицу свога обилног књижевног рада. По својој познатој скромности и философеком схватању живота, господин Бакић није овај догађај ни рекламовао ни прослављао. Али учитељство наше, које прати бодро све појаве у животу и одаје заслужено поштовање и признање свакоме коме треба и кад треба, сетило се ове прилике и манифестовало је — срдачно. Овогодишња, Учитељска Скупштина прихватила, је једнодушно предлог Главног Одбора да се избере из средине њене једна нарочита депутација и изашље у дом г. Бакића да га поздрави у име целог учитељетва и срдачно му честита ову четрдесетогодишњицу. ;

Депутација скупштинска, предвођена својим подпредседником г. ж. Радосављевићем, извршила је лепо поверени јој задатак. Господин Бакић је био овом пажњом веома дарнут, захвалио се лепо Учитељској скупштини и топло је поздравио све њене чланове.

Чдетитамо и ми од наше стране ову четрдесетогодишњицу господину Бакићу као нашем сараднику, желећи му да много и много година још поживи и чешће нас својим красним радовима обрадује.

Живео!