Učitelj

124 У читеЕ Љ

Хасћатаз, 0., Даг Рјапћћоћ ав бедепзвата дет таћиткита сћеи, Отетревзито %т дет Зећае. Еп Вебтав 711 Мебћошк дез 6101081већеп. Пибетмећја цпа ти зејлег Метџећипо. МЊ 28. Абб. џла етегт Катђе. Гетро, Тћ. Тпотаз. 1907. #50 М.

Ретзефе, Паз Зпрсаззет — Раткјоп. Епаћтила 11 фее |тејвећу атепде Отоашетепме ппзегег Тејеће, Раве ипа Зееђескећ. МЕ. 49 Абб. Гејрде. В. а. Тецрпег. 1907. 1:25 М.

У реформни покрет, који већ читав низ година влада у области јестаственичке наставе и који је задобио извесан завршетак опште признатим нарочитим наглашавањем биолошког момента, улази данас човек велике способности и светлог одушевљења, који је у свету стручњака зоолога стекао лепо име. То је професор Захариас, који пре неких 20 година почео да подстиче трезвено проучавање наших слатких вода и њиховог органског света, и коме смо у првом реду захвални за брзо развиће ове важне гране биолошког испитивања. Поред својих специјалних студија Захариас није изгубио пажње ни за опште. Пре свега он је пратио развиће и напредак поменутог реформног покрета, у који сад хоће да уђе са свога становишта помажући га. Његова многогодишња искуства су му, на име, показала, да ниједна друга, заједница животињских и биљних створова не допушта, да се тако лепо и лако сагледа у „унутрашњост“ природе, као водена бића, која се сва обухватају под именом „лебдећих“ или т. зв. планктона. Зато се мора — закључује он доследно — ова „животна заједница“ да учини предметом јестаственичке наставе у школи, особито средњој. Како се референат неких десет година бави испитивањем живота у слаткој води и како зна јестаственичку наставу из више по 25 годишњег искуства, то је, дакле, у стању да изнесе суд о доказивању и предлогу Захариасову, и тоу толико више, што је у својим радовима, намењеним школи, делом доказао, да је далеко од свих једностраности. Овај суд може бити само потпуно одобравајући. Нигде се не врше животни појави тако јасно и равговетно пред очима посматрача, и нигде није лакше запазити зависност организама један од другога и од заједнице, као баш овде. Из ових се факата без даљег разлагања види, од колике је велике вредности за младеж, кад баце један поглед у

1 Како велику вредност за нашу целокупну културу има увођење младежи у свет слатких вода одлично је изнето у маломе раду Е. Н. Ктапсва „Рег ВИфапеслувгј дег Кејаћен“ (Штутгарт, Франкова издавачка књижара). Прим. реф.