Učitelj

138 УЧИТЕЉ

моћне установе код института постоје: педагошка амбулаторија, лабораторија, експерименталне психологије, дечије склониште, народно дечије забавиште, дечије забавиште за које родитељи плаћају, основна народна школа и припремна школа за имућнију децу (т. ј. са школарином). Лица, која сврше Фребловски Педагтошки. Институт, добијају сведочанство да су свршила Институт.

Претрес буџета министарства народне просвете у Государ. Думи. На 96. заседању, 17 априла, започет је, а на 97., 20. априла, продужен је претрес буџета министарства народне просвете у Государ. Думи.

„Министарство народне просвете није се на речима, већ на делу, непрестано за ову последњу годину спремило к унапређењу разних области нашег школског рада. Тамо, где је то било могућно и сагласно са, за сада постојећим законима, министарство је сматрало за своју дужност, да с пуном готовошћу изађе на сусрет жељама Государ. Думе. Из тога, што неке њене жеље нису нашле свог израза у законским пројектима које је министарство израдило, не треба мислити, да се министарство не спрема да их задовољи. У већини случајева министарство би врло радо желело задовољити те жеље, али за многе недостају средства; много што шта не може се постићи тако брзо, како би то хтело законодавно тело, и ми, хтели не хтели, морамо се задовољити застарелим законима тамо, где је живот већ знатно отишао напред и неодступно тражи нове норме за своје упоређење“.

Тако је говорио у Государ. Думи министар народне просвете, г, Шварц. И известилац буџетског одбора, проф. Капустин, потврдио је, да је већину жеља, изражених Государ. Думом, министарство примило на знање и делом задовољило, и депутат фонАнреп, угледни члан фракције 17. октобра, изјавио је, да је министарство у овој тодини показало живу делателност и израдило дугачак низ законских пројеката, који се тичу готово свих ступњева народног образовања. Но ипак оба ова говорника нису се могли издржати од прекора упућених на адресу министарства: депутат Капустин рекао је, да је неопходно односити се 6 пове- | рењем према учитељима и руској интелигенцији, не унижавајући 4 их подозрењем према њиховим добрим намерама; а депутат фонАнреп доказивао је, да постојећа руска школа није довољно руска, није довољно патриотска и национална. |