Učitelj

Из ШКОЛЕ И ЗА ШКОЛУ 174

Да наведем главније дужности ових:

1. Дежурни наставнмци-це. По један наставник и једна наставница. дежураће по недељу дана, и то: наставник над мушким, а наставница над женским разредима. Ако ко од дежурних наставника не би могао тачно на уречено време доћи у школу, други ће наставник водити надзор над целом школом до доласка другог наставника. Дежурних је наставника дужност: да тачно буду у школи у 7, часова и у 1:/ односно 2, часа после подне. Ту ће се од школских послужитеља и разредних редара, а и сами лично, уверити о стању реда и потпуној припреми за правилан почетак школског рада. У случају да није све исправно, довешће све у ред. Кад звоно објави за улазак ученика-ца у школу, дежурни ће наставници уредити своје разреде, ако су ови на пољу, и тако у реду ућиће поједини разреди у своје учионице, сести на своја места и радити своје задатке под надзором разредних редара. Ако је ружно време, дежурни ће наставници пуштати ученике-це у учионице, како ко буде долазио. — Кад звоно зазвони на одмор, ученици це ће у реду изићи у школско двориште и, под надзором својих или дежурних наставника-ца, играће се без вике и ларме или шетати у реду и разговарати се. Ако је време ружно, онда ће само они ученици-це сићи у двориште, којима је прека потреба, и остали ће шетати по школским ходницима, а под надзором својих или дежурних наставника. Улазак је после одмора у учионице онакав исти, као и у почетку рада. Дежурни ће наставници најнемирније ученике-це у појединим разредима доставити дотичним наставницима за казну, као и наредним дежурним наставницима, да на њих више обрате пажњу.

2. Разреднљ редари. Сваки разред има по два редара, који редарују, као и наставници-це, по недељу дана, па после друга два и тако редом, док се сви ученици-це не изређају, По два редара узимам с тога, да ако један не дође или доцније дође, да је један редар увек у школи на време. Ако наступи случај, да не дође ни један редар у школу, онда редарску дужност узимају два ученика, који су на реду да редарују. — Редарска, је

сњима не само за време школ. часова већ и пре и између часова, па све док их не испрате кући.

Али овим укидањем дежурства мени се чини, да и опет није довољно заштићена вабпитна страна, те с тога сам мишљења, да дежурање наставника-ца и даље остане.