Učitelj

214. У ри в Љ

Егепкеј, Е., Апафотавеће Рата аје ћ #87 деп па тоево је Шћећ Пафевејеће ап ћбоћетећ ећтапефа еп. Та. УП опа МИ. МЊ емашеглЗе Тех!. Јепа, а. Еазећег. 1906. Једе Таје! атоеловећ 10 М.

Од Френкелових зидних табла изашле су и две последње, које пружају мускулатуру и нерви: систем у човека. Као што је већ раније на једном другом месту примећено, имамо овде посла | са једним одличним радом, који ипак јако премаша школски обим. У научном њ умешнимчком погледу су ове табле изврене, али садрже чудновату множину појединости, које никад не могу да интересују утипеља природниг наука, а камо ли пак ученике. Ова велика незгода примећује се на овим двема таблама. И оне имају множину детаља, који су за школу без икаква значаја. Отуда су често многе слике потпуно непрегледне и број имена за објашњење пење се до невероватне висине. Уз главну слику. на табли УП (мишићи у човека) има, по мом рачуну, око 120 до 150 имена, која захватају читаве редове. Шта да ради школа са овим баластом бескорисних стручних израза, које у најповољнијем | "случају може да протумачи само — учитељ; -

ПРОСВЕТА И школа У сешотву Н словенству

ЦРНА ГОРА

Четрдесетогодишњица. Богословеко-У читељска. Школа и За вод Царице Марије на Цетињу навршиле су ове године четрдесето годишњицу свога постанка. Богословско-учитељска Школа, пре кидала је чешће свој рад а руски институт само за време црно горско-турског рата. Први управитељ Богословеко - У читељск Школе био је Милан Костић магистар Кијевске Духовне Академије а данас је Живко Драговић. Прва управитељица руског института била је Надежда Петровић — Пацевић а данас је Со фија Петровић Мертваго, која управља њим пуну 91 годину. 1 септембра ове године прославиле су обе школе четрдесетого дишњицу свечано с учешћем свих живих ученика и учениц тих завода.

Честитамо ову прославу !