Učitelj

УЧИТЕЉ КАО КУЛТУРНИ РАДНИК 423

Добру намеру Главног Одбора за објављивање ове теме немамо потребе истраживати, пошто сам њен наслов то јасно казује, аи погодно време у које је она искрсла као предмет расправљања.

Сама тема: утшипељ као кулмиурни радник није нова. Она је стара колико и учитељство. Ње су се дотицали готово сви родољубиви народни писци и говорници. У другој половини прошлог столећа, када је српско учитељство добило одређенији положај у држави и када је прва учитељска школа постала, њој је одређено видно место и у практичној педагогији. Ње су се дотицали врло често учитељи пером и речју, било то у молбама и захтевима или у одбранама својих права и заслуга од појединих напада и кје. ветања; ње се дотицала и свака учитељска скупштина у својим разним расправљањима и решавањима, па и лист „Учитељ“ тај главни орган српског учитељства није пропустио ни једну годину, а да му није бивало прилика да рекне коју о учитељима и као културним радницима. И други листови, које су издавали и које издају учитељи најчешће су китили своје ступце ређајући учитељска културна делања и успехе. Па и министри просвете, као да суу томе са учитељима ишли упоредо, јер су им сваком згодном приликом одавали пристојна признања за њихов културан рад у народу.

Ну о учитељу као културном раднику није засебно писано, нити је ближе томе о општем учитељском културном раду ма какав нарочити спис до сада изашао, већ је као што рекосмо, само узгред о томе где више, где мање напомињано.

Једва је једном дошла прилика да се о томе и то башу згодном часу, када је свршено са 19-им веком, који је обелоданио поред осталих и учитељске заслуге на пољу културе, да се оне, ако не исцрпно испишу, а оно озбиљно узму у расматрање, да се у главним потезима опише та учитељска улога у култури.

Не приписујући себи констатације зато, али осећајући велику жељу, да по свом виђењу, сазнању и умењу опишем културну улогу српског учитеља слободан сам био то и учинити у следећем:

|. 0 култури у опште

Име култура значи савршеност, образовање, просвећеност, свестрани напредак народни. Она је успех сваковрсне људске радиности и усавршавања. У краћем смислу култура означава само просвећеност — цивилизацију, а цивилизација није ништа друго, до скуп индивидуалног васпитања. Још у ужем смислу култура