Učitelj

486 уи ТЕ Б

са „пута више“, „пута мање“, „хоћел бити више или мање“ итд. решавање је задатака скоро немогуће. Свршени ученици [У раз. нису у стању самостално и са самопоуздањем да решавају ни нај'обичније задатке, и ако им доцније не притеку у помоћ: сеоски механџија, касапин или ћата, отићи ће и то мало знања без трага.

Вера је у нижим разредима измеханизирана, у вишим учена "без осећања. Главни циљ веронауке је потпуно промашен.

О вештинама нећемо да говоримо. Оне су последња брига. У једној школи наиђосмо у више одељења на сасвим сличне цртеже. Неко нам дошану, да су ови исти цртежи били и прошле године на испиту. Можда је ово потвора, али ми нисмо хтели да распитујемо још „и за ове ситнице“. Каква нам је хасна од трепавица, кад очију нема.

Писмени састави су непознати.

Ну учинили би велику неправду наставницима овога краја, ако их, поред свега овога не бисмо узели и у заштиту. На име, нису они криви, што Минист. Просвете ни до данашњега дана није израдило нарочити програм за ове утраквистичке школе, те учитељ на Мирочу мора прећи исти програм, који прелази и учитељ на Руднику. Ученици Ги П раз са речником од стотинак речи не могу никада савладати пуну читанку разноврсних чланака, прича из познавања, а да и не говоримо о програму Ш и ТУ раз., који се иу Шума. дији са великом муком савлађује. Поступности у изучавању срп. језика у овим школама нема а још мање каквих упутстава, која је Министарство до сада требало да изради. Противу ових незгода учитељи су се жалили и преко својих среских и окр. већа, преко својих надзорника, Главног Одбора, али им није ништа помогло.

Што је пак најглавније, све је ово до крајњих ситница познато Министарству Просвете; оно и види и осећа ову језовиту јаву, али противу ње не предузима апсолутно ништа. Али, ово ми тврдимо, а Министарство не мисли тако. Оно је шта више уобразило, да се свима силама стара, да болест излечи. Оно сваког месеца саставља комисије стручних људи за израду хиљаду којекаквих пројеката; оно је непрекидно у послу око сређивања некаквих извештаја, статистика, које ће спасти српску просвету. Јуче је састављена једна комисија за израду методика гимназијских предмета. Сутра „ће искрснути нова комисија да прегледа рад досадашњих комисија; за њом ће доћи ужа комисија, која ће коначно прегледати рад прошле комисије — затим ће полетети опет извеаштаји, расписи, нове статистике и тако редом и непрестано. Мини-